Κλείσιμο

Το Ισλαμικό Κράτος βλέπει ο Ερντογάν ως δράστη του νέου μακελειού στην Τουρκία

Την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος βλέπει ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέο Ταγίπ Ερντογάν ως πιθανότερο δράση της επίθεσης με τουλάχιστον 50 νεκρούς και σχεδόν 100 τραυματίες που αιματοκύλισε το βράδυ την πόλη Γκαζιαντέπ στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Στόχος της επίθεσης ήταν γαμήλια γιορτή που λάμβανε χώρα στο δρόμο, όπως είθισται στη νότια Τουρκία, ειδικά τους μήνες του καλοκαιριού.

Οι έως τώρα πληροφορίες θέλουν τον γάμο να ήταν κουρδικός και πολλά από τα θύματα να ανήκουν στην κουρδική μειονότητα, η οποία άλλωστε κυριαρχεί στην περιοχή.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Ερντογάν αναγνωρίζει το ISIS ως τον «πιθανό» δράστη πίσω από τη σφαγή, και διαμηνύει ότι όσοι επιχειρούν να «προβοκάρουν» εκμεταλλευόμενοι εθνοτικές ή σεκταριστικές διαφορές θα αποτύχουν.

Παρά ταύτα, ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πεποίθηση του ότι δεν υπάρχει «καμία διαφορά» ανάμεσα στους τζιχαντιστές του ISIS, τους κούρδους αντάρτες του PKK και τους υποστηρικτές του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Προσέθεσε δε με νόημα ότι τον τελευταίο μήνα επιθέσεις του PKK εναντίον αστυνομικών και στρατιωτών έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 70 ανθρώπους.

Έως τώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για το χτύπημα στο Γκαζιαντέπ.

Αυτή την εβδομάδα διαπράχθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία τουλάχιστον τρεις επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 14 ανθρώπους και αποδόθηκαν από την Άγκυρα στους αντάρτες του PKK.
Πηγή: skai.gr