Τίτλοι τέλους για τις ιδιωτικές φυλακές στις ΗΠΑ

Σταδιακό τέλος στη χρήση ιδιωτικών φυλακών δίνει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, θέτοντας τέλος σε ένα πείραμα τριών δεκαετιών, που είχε γίνει στόχος έντονων κοινωνικών και πολιτικών επικρίσεων.

Σε υπόμνημά της, η υφυπουργός Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς επισημαίνει ότι τα ιδιωτικά σωφρονιστικά ιδρύματα έχουν αποδειχτεί υποδεέστερα των αντίστοιχων δημόσιων φυλακών στην ασφάλεια και τις υπηρεσίες που προσφέρουν, χωρίς όμως να είναι επαρκώς οικονομικότερα.

Οι ιδιωτικές φυλακές «απλώς δεν παρέχουν το ίδιο επίπεδο σωφρονιστικών υπηρεσιών, προγράμματα και μέσα», ενώ παράλληλα «δεν μειώνουν σημαντικά τη [λειτουργική] δαπάνη», σημειώνει η κ. Γέιτς, τονίζοντας πως η ανάγκη για τέτοια ιδρύματα μειώνεται καθώς ο αριθμός των φυλακισμένων υποχωρεί.

Με βάση την εντολή της κ. Γέιτς, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αφήσει τις τρέχουσες συμβάσεις με ιδιωτικές φυλακές να λήξουν μέσα στα επόμενα χρόνια, ή εναλλακτικά θα τις ανανεώσει για πολύ μικρότερο εύρος υπηρεσιών.

Τελικός στόχος είναι ο πλήρης τερματισμός της χρήσης ιδιωτικών φυλακών, σημειώνει η υφυπουργός.

Οι ΗΠΑ κατέφυγαν στη λύση των ιδιωτικών φυλακών καθώς ο αριθμός των ομοσπονδιακών κρατουμένων αυξήθηκε κατά σχεδόν 800% ανάμεσα στο 1980 και το 2013, συχνά υπερβαίνοντας τη δυνατότητα των Αρχών να παράσχουν επαρκείς εγκαταστάσεις για την ασφαλή στέγαση των τροφίμων.

Σύμφωνα με το υπόμνημα της κ. Γέιτς, το 2013 σχεδόν 30.000 ομοσπονδιακοί κρατούμενοι βρίσκονταν σε ιδιωτικές φυλακές.

Η εντολή της υφυπουργού προκάλεσε κατάρρευση των μετοχών των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών φυλακών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Πηγή: skai.gr