Κλείσιμο

Βερολίνο σε Άγκυρα: H Γερμανία δεν εκβιάζεται - Δεν υπάρχει λόγος σχεδίου B’

Παρά τις αμφιβολίες που εκφράζονται το τελευταίο διάστημα ακόμα και εντός του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό, ο υπουργός Καγκελαρίας και συντονιστής της προσφυγικής πολιτικής Πέτερ Άλτμαϊερ εκφράζει για μια ακόμα φορά την προσήλωση του Βερολίνου στη συμφωνία. «Όλες οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο σχέδιο Α’. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για ένα σχέδιο Β’», δηλώνει στην εφημερίδα Berliner Zeitung και εξηγεί: «Οι χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν δυσκολίες να συμφωνήσουν σε μια κοινή πολιτική. Γίνονται ωστόσο βήματα. Εκτός από τη Γερμανία, έχουν επωμιστεί σημαντικά βάρη η Σουηδία, η Αυστρία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Η Ιταλία έχει δεχθεί φέτος περισσότερους από 130.000 πρόσφυγες, στην Ελλάδα ζουν περισσότεροι από 50.000. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν χώρες-μέλη που είναι διστακτικές. Μέχρι σήμερα ωστόσο η Ευρώπη πάντα κατάφερνε να δώσει εν τέλει απαντήσεις σε νέες προκλήσεις. Ακριβώς αυτό θα γίνει και τώρα».

«Η γερμανική πολιτική δεν εκβιάζεται»

Ο γερμανός υπουργός εμφανίζεται πεπεισμένος ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν θα έχουν επιπτώσεις στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: «Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι οι πρόσφυγες που έφθασαν ή επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία έτυχαν χειρότερης μεταχείρισης. Το αντίθετο: Η Τουρκία έδωσε σε Σύρους πρόσφυγες άδεια εργασίας, πολλοί μάλιστα λαμβάνουν και κοινωνικές παροχές. Προς το παρόν όλα προχωρούν όπως προβλέπεται στη συμφωνία».

Στις απειλές της Άγκυρας για ακύρωση της συμφωνίας με την ΕΕ σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες δεν καταργήσουν τη βίζα για Τούρκους πολίτες, ο Πέτερ Άλτμαϊερ απάντησε: «Η γερμανική πολιτική δεν εκβιαζόταν και δεν εκβιάζεται. Ούτε στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, ούτε την περίοδο της τρομοκρατικής δράσης των Ερυθρών Ταξιαρχιών (RAF) και ούτε και τώρα. Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα τηρηθεί. Δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης, αλλά και προς το συμφέρον της Τουρκίας, η οποία έχει δεχθεί στο έδαφός της περισσότερους πρόσφυγες από κάθε άλλη χώρα. Για την κατάργηση της βίζας η Τουρκία πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, που άπτονται και των τρομοκρατικών νόμων. Η τουρκική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό».

Το 65% των Γερμανών δυσαρεστημένο από τη Μέρκελ

Μετά τα πρόσφατα χτυπήματα στη Γερμανία, το 65% των ερωτηθέντων δηλώνει δυσαρεστημένο με την προσφυγική πολιτική της Α. Μέρκελ, όπως δείχνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest Dimap για λογαριασμό της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας WDR. Την ίδια στιγμή βουτιά κάνει σε σχέση με τον περασμένο μήνα κατά 12% η δημοτικότητα της καγκελαρίου φθάνοντας το 47%. Αντίθετα τον βαυαρό πρωθυπουργό Χορστ Ζέεχοφερ επιδοκιμάζει το 44% των ερωτηθέντων, προφανώς επειδή ζητά άμεσα και αυστηρά μέτρα για την πρόληψη ενδεχόμενων τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του γερμανικού Infratest Dimap, το 80% των Γερμανών τάσσεται κατά μιας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ το 90% δεν έχει κατανόηση για τις «εκκαθαρίσεις» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Τέλος, το 88% των ερωτηθέντων επιθυμεί μια πιο αποφασιστική στάση του Βερολίνου έναντι της Άγκυρας.
Πηγή: Πηγή: DW - Dpa, afp / Στέφανος Γεωργακόπουλος