Βρετανία: Συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 5 Σεπτεμβρίου για 2ο δημοψήφισμα

Η online καμπάνια των υποστηρικτών της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαική Ένωση, η οποία συγκέντρωσε περισσότερες από 4.000.000 συμμετοχές, φαίνεται πως οδηγεί σε νέα συζήτηση για πιθανό δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία.

Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια Επιτροπή,  η Βουλή των Κοινοτήτων έχει ήδη προγραμματίσει να συζητηθεί το συγκεκριμένο ενδεχόμενο στις 5 Σεπτεμβρίου. Σε πρόσφατη έρευνα της εφημερίδας Independent 4 στους 10 ερωτηθέντες επιθυμούν ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και νέα προσφυγή στις κάλπες.

Σημειώνεται πάντως πως η συζήτηση δεν θα γίνει στην Ολομέλεια, αλλά στην αίθουσα του Γουεστμίνιστερ Χολ, όπου εξετάζονται οι online αιτήσεις που συγκεντρώνουν περισσότερες από 100.000 υπογραφές.

Το Γουεστμίνιστερ Χολ δεν έχει καμία νομοθετική αρμοδιότητα και στη σχετική ανακοίνωση της η Επιτροπή που ελέγχει τις online αιτήσεις αποσαφηνίζει πως η σχετική συζήτηση στη 5 Σεπτεμβρίου «δεν θα καταλήξει» σε συνεδρίαση για το εάν θα υπάρξει νέο δημοψήφισμα στην Ολομέλεια.

Μάλιστα, τονίζεται πως η Επιτροπή δεν υποστηρίζει τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος.

Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι online αίτημα κατατέθηκε πριν καν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και ζητά αλλαγή των κανόνων του, κάτι που πλέον δεν είναι δυνατό να γίνει.

Στο τέλος της συζήτησης στο Γουεστμίνιστερ Χολ, ένας υπουργός της κυβέρνησης θα κληθεί να απαντήσει στα σχόλια που έχουν γίνει κατά τη συζήτηση των βουλευτών.

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, που αναλαμβάνει τα ηνία αύριο Τετάρτη, έχει δηλώσει πως θα σεβαστεί πλήρως την απόφαση για Brexit στο δημοψήφισμα της 23 Ιουνίου.

Οι μέχρι στιγμής υπογράφοντες το αίτημα για διεξαγωγή 2ου δημοψηφίσματος:






Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης - Αλέξανδρος Μαράκης