Στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική λίγο πριν την κρίσιμη απόφαση

Στρατιωτικές ασκήσεις στην διαφυλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα αναμένεται να πραγματοποιήσει η Κίνα, εν όψει της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου στις 12 Ιουλίου, η οποία, σε κάθε περίπτωση, αμφισβητεί τις ναυτικές της απαιτήσεις στην περιοχή.

Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στα χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά Πάρασελ από τις 5 μέχρι τις 11 Ιουλίου και το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα απαγορεύεται η διέλευση των πλοίων από την περιοχή. 

Η Κίνα πραγματοποιεί συχνά τέτοιου είδους ασκήσεις, παρόλο που το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν έχουν τις δικές τους αξιώσεις και διεκδικήσεις στην περιοχή.

Το Μόνιμο Δικαστήριο Διαιτησίας αναμένεται στις 12 Ιουλίου να ανακοινώσει την απόφασή του για την προσφυγή των Φιλιππίνων κατά της Κίνας σχετικά με τις διαφορές που υπάρχουν στην στρατηγικής σημασίας Νότια Σινική Θάλασσα, μια περιοχή πλούσια σε φυσικούς πόρους.

Ωστόσο, η Κίνα έχει επαναλαμβανόμενα μποϊκοτάρει την προσφυγή, επιμένοντας ότι το διεθνές δικαστήριο δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αποφανθεί για την υπόθεση.

Σημειώνεται ότι το Μόνιμο Δικαστήριο Διαιτησίας ιδρύθηκε στην Ολλανδία το 1899 για να ενθαρρύνει την ειρηνική διευθέτηση συγκρούσεων μεταξύ κρατών, οργανισμών και ιδιωτικών οργανώσεων. Η Κίνα, όπως και οι Φιλιππίνες, είναι μεταξύ των 117 μελών του.
Πηγή: skai.gr