Η Βρετανία δεν θα απολαύσει αλά κάρτ πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά το Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά το Brexit, παρά μόνο εφόσον δεχτεί τις τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε., που περιλαμβάνουν την ελευθερία στην κίνηση ανθρώπων.

Αυτό διαμήνυσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης των 27 ηγετών στις Βρυξέλλες, στην οποία δεν έλαβε μέρος για πρώτη φορά ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Η δυνατότητα πρόσβασης στην ενιαία αγορά είναι κρίσιμη για τις βρετανικές επιχειρήσεις, ειδικά για τις μεγάλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.

Το μήνυμα των Ευρωπαίων ουσιαστικά «βυθίζει» την ελπίδα οπαδών του Brexit που υποστηρίζουν ότι το Λονδίνο θέλει πρόσβαση στην κοινή αγορά αλλά με ξεχωριστό καθεστώς για τους κοινοτικούς μετανάστες.

«Δεν θα υπάρχει ενιαία αγορά αλά καρτ», τόνισε αιχμηρά ο κ. Τουσκ, προσθέτοντας πάντως ότι η Ε.Ε. θα ήθελε να έχει το Ηνωμένο Βασίλειο ως «στενό εταίρο» και στο μέλλον.

Οι πρόεδροι του Συμβουλίου και της Επιτροπής επαναβεβαίωσαν ότι οι 27 εταίροι δεν πρόκειται να δεχτούν επίσημες ή ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία προτού η βρετανική κυβέρνηση εκκινήσει την επίσημη διαδικασία εξόδου, ενεργοποιώντας το Άρθρο 50.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες μετά τη Σύνοδο, στέλνουν μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Τέλος, ο κ. Γιούνκερ απέρριψε κατηγορηματικά τα σχόλια που έχουν ακουστεί για παραίτησή του μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. «Θα συμβούλευα ανθρώπους να δουν το βιογραφικό μου», είπε δηκτικά ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Στο πλευρό του κ. Γιούνκερ έσπευσε ο κ. Τουσκ, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι ο τελευταίος που φέρει ευθύνη για την επικράτηση του Brexit στην ψήφο της Πέμπτης.

Απέρριψε μάλιστα εμμέσως τα επιχειρήματα που προέταξε στο δείπνο της Τρίτης ο κ. Κάμερον, υποστηρίζοντας ότι θα είχε κερδίσει στο δημοψήφισμα εάν οι Βρυξέλλες είχαν κάνει μεγαλύτερες παραχωρήσεις στην επαναδιαπραγμάτευση του χειμώνα αναφορικά με τη νέα σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δώσαμε το «μάξιμουμ, πάνω από το μάξιμουμ», με δεδομένο τι επιτρέπουν οι Συνθήκες και τι ήταν διατεθειμένα να δεχτούν τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη, είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου.


Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης