Τουσκ: Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε διαδικασίες διαζυγίου με τη Βρετανία σήμερα

«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αρχίσει διαδικασίες διαζυγίου με τη Βρετανία - σήμερα» επισήμανε την Τρίτη ο Ντόναλντ Τουσκ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι μόνο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να θέσει σε κίνηση αυτή τη διαδικασία και άρα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί.

«Υπάρχει κάποια ανάγκη για ‘‘βαθύτερο προβληματισμό’’ για το μέλλον της ΕΕ μεταξύ των 27 υπόλοιπων μελών» παραδέχθηκε, προσερχόμενος στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Τουσκ προανήγγειλε έκτακτη συνοδό Κορυφής των 27 ηγετών, πλην του Ντέιβιντ Κάμερον, για τον Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας που θα έχει και την προεδρία της ΕΕ, με αντικείμενο το μέλλον της Ένωσης.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο μετά το βρετανικό δημοψήφισμα συμβούλιο κορυφής της ΕΕ, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα καλέσουν τη Βρετανία να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Παράλληλα ωστόσο σκοπεύουν να κάνουν και ενδοσκόπηση για τα αίτια που οδήγησαν στο Brexit.
Πηγή: skai.gr