Σχεδόν 1,5 εκατ. οι υπογραφές για το νέο δημοψήφισμα στη Βρετανία

Περίπου 1.500.000 υπογραφές έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής η πρωτοβουλία των Βρετανών για τη διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσματος, προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 16.01 (ώρα Ελλάδας), περισσότεροι από 1.437.331 άνθρωποι έχουν υπογράψει ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση, διεκδικώντας τη επανάληψη του δημοψηφίσματος.

Μάλιστα το μεγάλο ενδιαφέρον των βρετανών πολιτών έχει ρίξει το σύστημα και η εφαρμογή έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Το ζήτημα μπορεί να εισαχθεί στη συζήτηση στη Βουλή καθώς απαιτούνται μόνο 100.000 υπογραφές. 

Η κίνηση αυτή ξεκίνησε μετά από την απόπειρα συγκέντρωσης υπογραφών από την πλευρά των κατοίκων του Λονδίνου προκειμένου να ζητήσουν από τον δήμαρχο της πόλης να κηρύξει την ανεξαρτησία της βρετανικής πρωτεύουσας και να αξιώσει την ένταξή της στην Ε.Ε, οπότε πολλές από τις υπογραφές προέρχονται από τη βρετανική πρωτεύουσα.

Οι διοργανωτές του εγχειρήματος θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει ένα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, εάν το αποτέλεσμα της εξόδου ή της παραμονής είναι μικρότερο του 60% και η συμμετοχή δεν υπερβαίνει το 75%, τότε να κρίνεται αναγκαία η επανάληψη του δημοψηφίσματος.



Πηγή: skai.gr