Νίκη του Brexit με πάνω από 1,2 εκατομμύρια ψήφους διαφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο

Νίκη του Brexit με διαφορά που αγγίζει τα 1,27 εκατομμύρια ψήφους δείχνουν τα επίσημα τελικά αποτελέσματα του ιστορικού δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με όλες τις 382 εκλογικές περιφέρειες να έχουν δηλώσει αποτέλεσμα, το στρατόπεδο του Brexit αποσπά 17,41 εκατομμύρια ψήφους, έναντι 16,14 εκατομμυρίων του Bremain. Σε ποσοστό αυτό μεταφράζεται ως 51,9% υπέρ της εξόδου και 48,1% για την παραμονή. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, στο 72,2%.

Με βάση του αποτέλεσμα της κάλπης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει η πρώτη χώρα που εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από 43 χρόνια συμμετοχής. Βρισκόμαστε τώρα σε αχαρτογράφητα νερά, δήλωσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση, που αναμένεται να επηρεάσει τη θέση του Λονδίνου στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Από οικονομική σκοπιά, η βρετανική οικονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινή αγορά, ενώ το Λονδίνο είναι η χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα της Γηραιάς Ηπείρου. Σχεδόν οι μισές βρετανικές εισαγωγές καταλήγουν στην υπόλοιπη Ε.Ε.

Υπάρχει όμως και γεωστρατηγική άποψη, με δεδομένο ότι η Βρετανία είναι χώρα-μέλος του NATO με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην Ευρώπη, σε μία περίοδο αναθεωρητικής ρωσικής πολιτικής στην Ανατολή.

Το αποτέλεσμα έχει οδηγήσει σε κατάρρευση στις αγορές και κατάρρευση της στερλίνας στην ισοτιμία με το δολάριο, με το βρετανικό νόμισμα να πέφτει ακόμα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985, όταν υπήρχε ακόμα η Σοβιετική Ένωση.

Πρόκειται για ψήφο-πλήγμα για την Ε.Ε., η οποία ήδη αντιμετωπίζει την άνοδο του ευρω-σκεπτικισμού και του εθνικισμού σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Άγνωστες παραμένουν οι συνέπειες που θα υποστεί και η ίδια η ενωμένη Ευρώπη, η οποία χάνει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της και το χρηματοπιστωτικό κέντρο της, ενώ παράλληλα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με ντόμινο ευρω-σκεπτικιστικών, αποσχιστικών τάσεων και σε άλλες περιοχές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβιώσει, θα παραμείνει συμπαγής και ενωμένη, παρά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Το αποτέλεσμα φανερώνει μία βαθιά διχασμένη χώρα. Υπέρ της παραμονής τάχθηκαν το Λονδίνο, η Σκωτία, η Βόρεια Ιρλανδία και το Γιβραλτάρ. Υπέρ της αποχώρησης ψήφισαν η κεντρική και βορειοανατολική Αγγλία, η Ουαλία και οι περισσότερες υπόλοιπες περιοχές.

Οι πιθανές συνέπειες για το Ηνωμένο Βασίλειο

Το διαφαινόμενο αποτέλεσμα γεννά σειρά πολιτικών ερωτημάτων για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σημαντικότερο ερώτημα είναι τι θα κάνει η Σκωτία, όπου οι Εθνικιστές έχουν διαμηνύσει ότι σε περίπτωση Brexit θα επιδιώξουν νέο δημοψήφισμα για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σενάριο απόσχισης άφησε ξεκάθαρα ανοιχτό η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, τονίζοντας πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «καθιστά σαφές ότι ο λαός της Σκωτίας βλέπει το μέλλον του στους κόλπους της Ε.Ε.».

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα από τη Σκωτία, το Bremain επικράτησε με 1,66 εκατομμύρια ψήφους έναντι 1,09 εκατομμυρίων για το Brexit, αν και το κόμμα της κ. Στέρτζον έχει δεχθεί δριμύτατες επικρίσεις από τους Εργατικούς ότι δεν κινητοποιήθηκε επαρκώς στην προεκλογική περίοδο.

Εν τω μεταξύ, μέτωπο μπορεί να προκύψει και στην Ιρλανδία, με το Σιν Φέιν να προτίθεται να ζητήσει ψήφο για ενσωμάτωση της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ιρλανδία.

Σε επίσημη τοποθέτησή της, η κυβέρνηση στο Δουβλίνο σημείωσε πως η επιλογή του βρετανικού λαού θα έχει «σοβαρές» επιπτώσεις για την ίδια την Ιρλανδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την απόφασή του να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία έως το συνέδριο των Συντηρητικών τον ερχόμενο Οκτώβριο ανακοίνωσε εν τω μεταξύ ο Ντέιβιντ Κάμερον, που είχε υποστηρίξει το Bremain.
Πηγή: skai.gr