Τερματισμό της επιχείρησης του NATO στο Αιγαίο επιδιώκει η Τουρκία

Τον γρήγορο τερματισμό της επιχείρησης του NATO στο Αιγαίο Πέλαγος για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών φαίνεται να επιδιώκει η Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», τούρκοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει σε ομολόγους τους στο NATO ότι η αποστολή έχει ήδη πετύχει το στόχο της και συνεπώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, ακόμα και τον Ιούλιο, δηλαδή το πολύ μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες.

Η στάση της Άγκυρας ωστόσο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επιδιώξεις της Γερμανίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που επιθυμούν την επέκταση της Συμμαχικής επιχείρησης.

Οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά έχουν ελαχιστοποιηθεί τους τελευταίους δύο μήνες, εν μέρει χάρη στο κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια και στη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για επαναπροωθήσεις αφιχθέντων που δεν δικαιούνται άσυλο.

Παρά ταύτα, NATOϊκές, ευρωπαϊκές και ελληνικές πηγές δήλωσαν στην WSJ ότι βλέπουν τη ναυτική αποστολή της Συμμαχίας ως δικλίδα ασφαλείας για το προσφυγικό σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών.

Το σενάριο επέκτασης της NATOϊκής αποστολής μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα και στη σκληρή γραμμή που έχει έως τώρα τηρήσει η Τουρκία όσον αφορά την περιοχή επιχειρήσεων, καθώς η Άγκυρα έχει εμποδίσει περιπολίες Συμμαχικών σκαφών ανοιχτά της Κω και της Σάμου, λόγω των αμφισβητήσεων που προβάλει για τα ύδατα της περιοχής.

Δυτικοί διπλωμάτες
δήλωσαν στην WSJ ότι οι εδαφικές διενέξεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ακόμα ένας παράγοντας που διαμορφώνει την όλη στάση της τουρκικής πλευράς απέναντι στην επιχείρηση.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον σημείωσε πως είναι «πολύ νωρίς» για να «χαλαρώσει» η Συμμαχική δράση στο Αιγαίο.

Κάλεσε δε για αύξηση της εποπτικής δράσης του NATO και ανοιχτά της Σάμου και της Κω, ειδικά εν μέσω του καλοκαιριού, όταν οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν το έργο των διακινητών.
Πηγή: skai.gr