Αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων η γερμανική Βουλή

Ψηφίστηκε τελικά στη γερμανική βουλή, παρά τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας, το ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζονται ως γενοκτονία οι σφαγές των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι θα ήταν «παράλογο» το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει το συμβολικό ψήφισμα που αναγνωρίζει ως «γενοκτονία» τη σφαγή των Αρμενίων, προειδοποιώντας ότι η «ψηφοφορία αυτή θα είναι μια δοκιμασία της φιλίας μεταξύ των δύο συμμάχων».

Σημειώνεται ότι πάνω από 20 κράτη, όπως η Γαλλία και η Ρωσία, έχουν αναγνωρίσει τις σφαγές του 1915 ως γενοκτονία.

Η Αρμενία χαιρέτισε την έγκριση του ψηφίσματος από τη γερμανική βουλή. «Είναι μια εκτιμητέα συμβολή της Γερμανίας στην αναγνώριση και στη διεθνή καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας, αλλά και στην παγκόσμια μάχη για την αποτροπή γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Αρμένιοι
δηλώνουν ότι πάνω από 1,5 άνθρωποι σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς το 2015, ενώ οι Τούρκοι κάνουν λόγο για «πολύ χαμηλότερο αριθμό», απορρίπτοντας τον όρο «γενοκτονία».
Πηγή: skai.gr