Χιλή: Σύγκρουση μαθητών και φοιτητών με την αστυνομία στο Σαντιάγο

Σφοδρές συγκρούσεις της αστυνομίας με φοιτητές και μαθητές που διαδήλωναν στους δρόμους την Πέμπτη στο Σαντιάγκο της Χιλής.

Στη πορεία μαθητών και φοιτητών, που πραγματοποιήθηκε χωρίς την έγκριση των αρχών, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να κλείσουν την Αλαμέδα, μια από τις βασικές οδικές αρτηρίες του Σαντιάγο, και να διαδηλώσουν μπροστά στον χώρο του προεδρικού μεγάρου Λα Μονέδα. Αστυνομικές δυνάμεις όμως απώθησαν το πλήθος των νεαρών κάνοντας χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση και δακρυγόνων. Ομάδες διαδηλωτών πέταξαν πέτρες και έστησαν φλεγόμενα χαρακώματα.

«Καταλάβαμε ειρηνικά τον δρόμο, αλλά δυστυχώς η αστυνομία μας απώθησε με βάρβαρο τρόπο», δήλωσε ο μουσκεμένος από το νερό που εκτόξευσε υπό πίεση η αστυνομία, πρόεδρος του συμβουλίου μαθητών γυμνασίων Χοσέ Κορόνα. Τα επεισόδια σημειώθηκαν εν μέσω της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων στη Χιλή για το θέμα της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος.

«Εμείς, οι φοιτητές, αποφασίσαμε να περάσουμε στην επίθεση», δήλωσε η Μάρτα Ματαμάλα, πρόεδρος της ένωσης των σπουδαστών του Πανεπιστημίου του Σαντιάγο, μιλώντας σε ΜΜΕ της Χιλής. «Θα παραμείνουμε στους δρόμους. Από σήμερα και στο εξής, οι διαδηλώσεις θα κλιμακωθούν».

Η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ, που ανέλαβε για δεύτερη θητεία το 2014, υποσχόταν προεκλογικά να προχωρήσει σε σαρωτική μεταρρύθμιση του συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης της Χιλής, που είχε ιδιωτικοποιηθεί επί των ημερών της στρατιωτικής χούντας του Αουγκούστο Πινοτσέτ. Μια από τις δεσμεύσεις της ήταν πως η πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα παρέχεται δωρεάν σε όλους. Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησής της επιβραδύνθηκαν τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας των αντιστάσεων στο Κογκρέσο, των σκανδάλων διαφθοράς και της οικονομικής ύφεσης.

Πηγή: skai.gr