«Σημάδια έκρηξης» στο μοιραίο αεροσκάφος της EgyptAir

Έκρηξη μέσα στο αεροσκάφος της EgyptAir, που συνετρίβη στη Μεσόγειο Θάλασσα τα ξημερώματα της Πέμπτης, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από την εξέταση ανθρώπινων μελών που έχουν βρεθεί στην περιοχή.

Αυτό δήλωσε αιγύπτιος αξιωματούχος, όπως μεταδίδουν το πρακτορείο Associated Press και το γερμανικό πρακτορείο dpa.

«Η λογική εκτίμηση είναι πως μία έκρηξη έριξε [το αεροπλάνο]», δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το AP, αποσαφηνίζοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει τι μπορεί να προκάλεσε την έκρηξη. Σήματα του αυτόματου μηχανισμού ελέγχου πτήσης είχαν καταγράψει δύο περιστατικά καπνού λίγα λεπτά πριν την εξαφάνιση του αεροπλάνου από τα ραντάρ.

Ο αξιωματούχος συμμετείχε προσωπικά στην ιατροδικαστική εξέταση των 80 ανθρώπινων μελών που έχουν μεταφερθεί στο Κάιρο ως τώρα. Πολλά από τα μέλη είναι μικρά και κανένα δεν είναι πλήρες, είπε.

Η πηγή του dpa στάθηκε ακριβώς στο μικρό μέγεθος των ανθρώπινων μελών, λέγοντας ότι τυχόν έκρηξη θα εξηγούσε το κομμάτιασμα των πτωμάτων. Αν το αεροσκάφος είχε απλά συντριβεί στο νερό, οι σοροί θα είχαν βρεθεί σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Αν και όλοι οι εμπλεκόμενοι τονίζουν ως τώρα ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τα αίτια της συντριβής, αν επιβεβαιωθεί, η πληροφορία για έκρηξη ενισχύει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται πάντως πως καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τυχόν τρομοκρατικό χτύπημα.

Το αεροσκάφος, που μετέφερε 66 επιβαίνοντες, είχε απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο Σαλρ ντε Γκολ του Παρισιού με προορισμό το Κάιρο.

Σημειώνεται πως στο αεροδρόμιο της γαλλικής πρωτεύουσας βρίσκονται σε ισχύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλισαν τη γαλλική πρωτεύουσα το Νοέμβριο, στοιχίζοντας τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

Οι οριστικές απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας θα δοθούν μόνο εάν εντοπιστούν τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου Airbus 320, που εκτιμάται ότι βρίσκονται στο βυθό της Μεσογείου, μαζί με την αγνοούμενη άτρακτο. Στις έρευνες συμμετέχει από την Κυριακή και ένα αιγυπτιακό υποβρύχιο.

Τις τελευταίες ημέρες οι ερευνητές που έχουν αναλάβει να διαλευκάνουν το μυστήριο εστιάζουν την προσοχή τους στα δρομολόγια που είχε εκτελέσει το αεροσκάφος τις δύο ημέρες πριν συντριβεί.

Το αεροπλάνο είχε εκτελέσει πτήσεις μεταξύ του Καΐρου και των Βρυξελλών, της Ερυθραίας και της Τυνησίας.
Πηγή: skai.gr