Νεκρός κατά πάσα πιθανότητα ο αρχηγός των Ταλιμπάν

Νεκρός είναι κατά πάσα πιθανότητα ο αρχηγός των Ταλιμπάν, Μουλά Μανσούρ, μετά από στοχευμένη αεροπορική επιδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει ανακοινώσει επίσημα το θάνατο του Μανσούρ, όμως οι αφγανικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσα ότι επιβεβαιώνουν το θάνατο του επικεφαλής της ισλαμικής οργάνωσης. Αξιωματούχος των Ταλιμπάν που μίλησε νωρίτερα στο Associated Press επιβεβαίωσε το θάνατο του επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Ο Μανσούρ αποτελούσε μία «συνεχόμενη, άμεση απειλή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, λίγη ώρα αφού έγινε γνωστή η επιδρομή. Αν και απέφυγε να επιβεβαιώσει τον θάνατο του αρχηγού των Ταλιμπάν, ο κ. Κέρι χρησιμοποίησε παρελθοντικό χρόνο στις αναφορές του.

Τόνισε δε πως η επιδρομή εναντίον του Μανσούρ «στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα» ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις αφγανικές Αρχές στον αγώνα τους για ένα πιο σταθερό Αφγανιστάν.

Σημειώνεται ωστόσο ότι στέλεχος των Ταλιμπάν διέψευσε το θάνατο του Μανσούρ με μήνυμα που έστειλε μέσω της εφαρμογής ενός τηλεοπτικού σταθμού. «Είναι ζωντανός και δεν υπήρξε επίθεση εναντίον του», σημειώνει ο αξιωματούχος της οργάνωσης.

Ο Μανσούρ ανέλαβε την ηγεσία των Ταλιμπάν τον Ιούλιο του 2015, διαδεχόμενο τον ιδρυτή της οργάνωσης, Μουλά Ομάρ, ο οποίος είχε πεθάνει δύο χρόνια νωρίτερα.

Υπό την ηγεσία του Μανσούρ, οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν σειρά τολμηρών βομβιστικών επιθέσεων σε πολλές περιοχές του Αφγανιστάν και το φθινόπωρο του 2015 κατόρθωσαν μάλιστα να καταλάβουν την πόλη Κουντούζ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.

Η κατάληψη της Κουντούζ, έστω για λίγες ημέρες, ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική επιτυχία των ισλαμιστών από τότε που ανατράπηκαν το 2001, μετά τη NATOϊκή εισβολή στη χώρα.

Το χτύπημα κατά του Μανσούρ έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, μία περιοχή όπου οι Ταλιμπάν και άλλοι αντάρτες κινούνται με μεγάλο βαθμό ελευθερίας.
Πηγή: skai.gr