Σφοδρή κόντρα Ευρώπης - Τουρκίας για χρήματα και θεωρήσεις

Νέα αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, εγείροντας εκ νέου αμφιβολίες για την εφαρμογή της μεταξύ τους συμφωνίας, που έχει σχεδόν «παγώσει» τις ανθρώπινες ροές προς την Ελλάδα.

Κύρια πηγή της κόντρας, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», είναι το γεγονός ότι η Τουρκία θέλει να λάβει απευθείας τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που της έχει υποσχεθεί η Ε.Ε. ως οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί

Αντίθετα, η Κομισιόν επιμένει ότι τα χρήματα δεν προορίζονται για το τουρκικό δημόσιο, αλλά για τους πρόσφυγες, και συνεπώς πρέπει να εκταμιευθούν, μέσω υπηρεσιών του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες θα χρηματοδοτούνται με διαφάνεια για συγκεκριμένα έργα αρωγής.

Μιλώντας την Τρίτη, ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε ξεκάθαρα την οργή του για την ευρωπαϊκή στάση. «Η χώρα μας φροντίζει τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και τι λένε αυτοί; [...] Αυτοί οι διαχειριστές έρχονται εδώ, βλέπουν τους καταυλισμούς μας και μετά ζητάνε πιο πολλά έργα. Μας κοροϊδεύετε; Ποια έργα; Έχουμε 25 καταυλισμούς σε λειτουργία».

«Αν είναι να δώσετε [τα χρήματα], απλά δώστε τα», προσέθεσε.

Δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στην κρίση, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να τροποποιήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει ότι αυτό είναι ένα από τα πέντε προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την απελευθέρωση των θεωρήσεων στα τουρκικά διαβατήρια.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να χτυπά τους επικριτές της, χαρακτηρίζοντάς τους ως τρομοκράτες, όμως η Άγκυρα αντιτείνει πως υπό την απειλή του PKK και του Ισλαμικού Κράτους ο νόμος δεν είναι δυνατό να αλλάξει.

«Δεν είναι δυνατό να συζητήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή στον αντιτρομοκρατικό νόμο», είπε ο κ. Μποζκίρ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Ακόμα πιο αιχμηρό μήνυμα έστειλε νωρίτερα ο Μπουχράν Κουζού, σύμβουλος του κ. Ερντογάν και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKP, ο οποίος προειδοποίησε μέσω Twitter ότι η Τουρκία θα «στείλει πρόσφυγες» στην Ευρώπη αν το Ευρωκοινοβούλιο λάβει «λάθος απόφαση» για την απελευθέρωση των θεωρήσεων.
Πηγή: skai.gr