Κιμ Γιονγκ Ουν: Θα χρησιμοποιήσουμε τα πυρηνικά μας μόνο σε περίπτωση εξωτερικής επίθεσης

Η Πιονγιάνγκ θα χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα μόνο σε περίπτωση επίθεσης από πυρηνική δύναμη, ανέφερε ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατά το έκτακτο συνέδριο του κόμματος του και εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία να βελτιώσει τις σχέσεις με έθνη που ενδεχομένως υπήρξαν εχθρικά.

Ενώπιον χιλιάδων αντιπροσώπων που παραβρέθηκαν στο πρώτο συνέδριο, μετά από 36 χρόνια, του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας, ο βορειοκορεάτης ηγέτης υποσχέθηκε επίσης πως η χώρα του θα τηρήσει «πιστά» τις δεσμεύσεις μη διάδοσης που έχει αναλάβει και θα ασκήσει πιέσεις για παγκόσμια αποπυρηνικοποίηση.

Οι δηλώσεις αυτές που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή από τον επίσημο τύπο έγιναν ενώ επικρατεί ανησυχία για τον κίνδυνο προετοιμασίας από την Πιονγιάνγκ για πέμπτη πυρηνική δοκιμή. «Ως υπεύθυνη πυρηνική δύναμη, η δημοκρατία μας δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο εάν δεν παραβιαστεί η κυριαρχία της από εχθρικές και επιθετικές δυνάμεις με ατομικές βόμβες», δήλωσε, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν άνοιξε το συνέδριο την Παρασκευή εξυμνώντας την «ιστορική δοκιμή» του Ιανουαρίου, σύμβολο της «απεριόριστης ισχύος» της χώρας του. Η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει πως επρόκειτο για την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, γεγονός που αμφισβητείται από τους ειδικούς λόγω της ενέργειας που απελευθερώθηκε κατά την έκρηξη.

Πηγή: skai.gr