Νέες επιθέσεις με τουλάχιστον 13 νεκρούς στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω νέων βομβιστικών επιθέσεων που συγκλόνισαν τη Βαγδάτη τη Δευτέρα, στον απόηχο ενός αιματηρού Σαββατοκύριακου όπου περισσότερα από 40 άτομα σκοτώθηκαν σε τρομοκρατικά χτυπήματα.

Το νέο κύμα βίας έρχεται τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες σιίτες πιστοί ταξιδεύουν στην ιρακινή πρωτεύουσα για το ετήσιο προσκύνημα στο μνημείο του ιμάμη Μούσα αλ-Καντίμ, ιερό πρόσωπο για το σιιτικό Ισλάμ που έζησε τον 8ο αιώνα.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πλέον πολύνεκρη επίθεση, η οποία σημειώθηκε στη νότια συνοικία Σαϊντίγια με τουλάχιστον 11 νεκρούς, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για δύο ακόμα εκρήξεις.

Οι τζιχαντιστές, ακραίοι οπαδοί του σουνιτικού Ισλάμ, θεωρούν τους σιίτες αιρετικούς και συχνά στοχοθετούν τα τεμένη και τις τελετές τους.

Το αιματοκύλισμα στη Βαγδάτη έλαβε χώρα παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί σε ισχύ ώστε να αποτραπούν νέες επιθέσεις γύρω από το προσκύνημα στον τάφο του αλ-Καντίμ.

Παρά την αναζωπύρωση της βίας πάντως, ο Απρίλιος αποδείχτηκε σχετικά ήρεμος μήνας στο Ιράκ. Σύμφωνα με τον μηνιαίο απολογισμό των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 741 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περιστατικά βίας σε ολόκληρη τη χώρα, σαφώς λιγότεροι σε σχέση με τους 1.119 που σκοτώθηκαν τον Μάρτιο.

Ανάμεσα στους νεκρούς του Απριλίου βρίσκονται 410 άμαχοι.
Πηγή: skai.gr