Κλείσιμο

Αιματηρά επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην πλατεία Ταξίμ κατά την διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν εν όψει του ερορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Σύμφωνα με το Russia Today
ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε όταν χτύπησε από αύρα της αστυνομίας.

Παρά τις απαγορεύσεις της αστυνομίας, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και επιχείρησαν να κατευθυνθούν στην πλατεία Ταξίμ.

Οι συγκεντρωμένοι άνδρες της αστυνομίας τους εμπόδισαν, κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Όπως αναφέρει το Reuters αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε κλούβες της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ,
όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, σχεδόν 25.000 αστυνομικοί είναι σε ετοιμότητα στην Κωνσταντινούπολη εν όψει των διαδηλώσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όπου παραδοσιακά ξεσπούν επεισόδια μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Πολλές πρεσβείες προειδοποιούν τους υπηκόους τους για τον κίνδυνο να σημειωθούν ταραχές κι ειδικά εκείνη των ΗΠΑ έκανε λόγο για ενδεχόμενο να ξεσπάσουν αύριο «βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας».

Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης επιβεβαίωσε σε ένα δελτίο τύπου σήμερα ότι 24.500 στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης θα αναπτυχθούν στην πόλη με στόχο να «εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών» αύριο.

Πολλοί δρόμοι που οδηγούν στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της πόλης, όπου συνήθως πραγματοποιούνται οι πορείες, θα κλείσουν, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ο σταθμός του μετρό στην πλατεία Ταξίμ και η έξοδος του σταθμού Σισχάνε στον πεζόδρομο Ιστικλάλ επίσης θα παραμείνουν κλειστοί.

Από σήμερα μέτρα ασφαλείας τέθηκαν σε ισχύ στην πλατεία Ταξίμ, όπου τοποθετήθηκαν μεταλλικά κιγκλιδώματα και δεκάδες άνδρες των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών αναπτύχθηκαν, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Στη συνοικία Μπέγιογλου τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα θα κλείσουν τα μεσάνυχτα έπειτα από εντολή της αστυνομίας και δεν θα λειτουργήσουν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Όπως συνέβη και τα προηγούμενα έτη, οι αρχές απαγόρευσαν να πραγματοποιηθεί διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ. Έδωσαν άδεια για μία συγκέντρωση στο Μπακιρκόι, μια συνοικία κοντά στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις αιτούνται κάθε χρονιά να τους επιτραπεί η πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ ώστε να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της Πρωτομαγιάς του 1977. Τότε, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, προκαλώντας πανικό στο πλήθος και τον θάνατο 34 ανθρώπων.

Από τον Ιούνιο του 2013 και τις ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης με επίκεντρο τη συγκεκριμένη πλατεία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαγορεύει συστηματικά τις συγκεντρώσεις.

Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς πραγματοποιείται φέτος σε μια τεταμένη χρονικά συγκυρία με την χώρα συγκλονισμένη από τις πολύνεκρες επιθέσεις που αποδίδονται σε τζιχαντιστές ή τους Κούρδους αυτονομιστές.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ