Απεργία πείνας για τους πρόσφυγες από βουλευτές των Podemos

Τέσσερις ισπανοί βουλευτές των Podemos και άλλων συμμαχικών κομμάτων της Αριστεράς ξεκίνησαν το Σάββατο απεργία πείνας για μία εβδομάδα η οποία θα τελειώσει με συγκεντρώσεις στις πλατείες με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να κινητοποιηθεί υπέρ των προσφύγων, ανακοίνωσαν σήμερα.

Οι βουλευτές θα τερματίσουν αυτή τη συμβολική διαμαρτυρία στις 22 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία καλούν τους Ισπανούς να συγκεντρωθούν για 24 ώρες στις πλατείες, όπως το κίνημα των Αγανακτισμένων που ξεκίνησε τον Μάιο του 2011, και η Ολονυκτία στη Γαλλία, αλλά αυτή τη φορά σε ένδειξη υποστήριξης προς τους πρόσφυγες.

Αφετηρία της ιδέα αυτής ήταν η "ντροπή που αισθανθήκαμε λόγω αυτής της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, βλέποντας πως η Ευρώπη μας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πέδρο Αρόχο, βουλευτής των Podemos από τη Σαραγόσα (βορειοανατολική Ισπανία) ο οποίος από το περασμένο Σάββατο πίνει μόνο νερό με αλάτι και ζάχαρη.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει κυρίως την επιστροφή στην Τουρκία όλων των μεταναστών που εισήλθαν παράτυπα στην Ελλάδα μετά την έναρξη της εφαρμογής της στις 20 Μαρτίου, και ότι, για κάθε έναν Σύρο που επιστρέφει στην Τουρκία, άλλος ένας Σύρος επανεγκαθίσταται στην ΕΕ.
"Είδαμε ότι πρωτοβουλίες έχουν αρχίσει να ανθούν: μια ενορία που συγκεντρώνει παπούτσια, γείτονες που συγκεντρώνουν σερβιέτες για τις γυναίκες...", εξηγεί ο Πέδρο Αρόχο, κάνοντας έκκληση "αυτή η αγανάκτηση, αυτή η ντροπή, να μετατραπεί σε δράση".

Είπε πως προβλέπεται να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε περίπου δέκα ισπανικές πόλεις, ανάμεσα στις οποίες η Μαδρίτη.

Ο Μιγκέλ Άνσο Φερνάν Βέγιο, που εκλέχθηκε με τον περιφερειακό συνασπισμό En Marea, σύμμαχο των Podemοs, αγανακτεί για το γεγονός ότι η Ισπανία είχε υποσχεθεί να φιλοξενήσει 16.000 πρόσφυγες και ότι δεν έχει δεχθεί παρά μόνο 18. "Δεν είναι παράλειψη, είναι απλώς ειδεχθές", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, καλώντας την Ισπανία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ