Κλείσιμο

Βέλγιο: Ο πρωθυπουργός στήριξε τον ΥΠΕΣ για το σχόλιο σχετικά με τους μουσουλμάνους

Πλήρη στήριξη στον υπουργό Εσωτερικών του Βελγίου παρείχε ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ αναφορικά με σχόλιο του πρώτου για την αντίδραση των μουσουλμάνων στο άκουσμα της είδησης των τρομοκρατικών χτυπημάτων στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν δήλωσε σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα De Standaard ότι ένα σημαντικό μέρος της μουσουλμανικής κοινότητας χόρευε από χαρά μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 22ας Μαρτίου, που στοίχισαν τη ζωή σε 32 ανθρώπους.

Ο Γιαμπόν, ο οποίος ανήκει στο φλαμανδικό αυτονομιστικό κόμμα N-VA, δέχθηκε επικρίσεις από συναδέλφους του υπουργούς και την αντιπολίτευση. Μερικοί ζητούσαν να στηρίξει με στοιχεία τις απόψεις του, άλλοι να ζητήσει αμέσως συγγνώμη.

Ο Μισέλ παρέσχε στήριξη στον υπουργό του αργά χθες Κυριακή το βράδυ, λέγοντας πως το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας είχε πληροφορίες για εκφράσεις υποστήριξης προς τους δράστες των επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπήρξε υποστήριξη προς τις επιθέσεις», ανέφερε ο Μισέλ σε δήλωσή του, παρόλο που αυτή προερχόταν μόνο από μια μικρή μειονότητα.

«Δεν πρέπει ούτε να γενικεύουμε ούτε να μειώνουμε τη σημασία της», δήλωσε ο Μισέλ, προσθέτοντας ότι ο Γιαμπόν δεν γενίκευσε.

Ο Γιαμπόν είπε στη συνέντευξή του στην De Standaard πως προηγούμενες κυβερνήσεις παρέβλεπαν επί χρόνια προειδοποιητικές ενδείξεις και ότι τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα δεν θα έχουν άμεσα επιτυχία.

«Ένα σημαντικό τμήμα της μουσουλμανικής κοινότητας χόρευε μετά τις επιθέσεις ... Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα», δήλωσε ο Γιαμπόν στην De Standaard.

«Τους τρομοκράτες μπορούμε να τους πιάνουμε, να τους αφαιρούμε από την κοινωνία. Όμως είναι μόνο ένα σπυρί. Από κάτω βρίσκεται ένας καρκίνος που είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπισθεί. Μπορούμε να τον χειριστούμε. Όμως όχι από τη μια μέρα στην άλλη», πρόσθεσε.
Πηγή: skai.gr