«Οι επιθέσεις είναι αντίδραση στη σύλληψη Αμπντεσλάμ»

Ο κορυφαίος ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Ρολφ Τοπχόβεν, σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, βλέπει άμεση συνάρτηση των σημερινών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες με την πρόσφατη σύλληψη του «εγκέφαλου» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015, Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Σύμφωνα με τον γερμανό ειδικό το περιβάλλον του Αμπντεσλάμ υποκίνησε τις επιθέσεις, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και ότι μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ δεν αποδυναμώθηκαν.

Όπως παρατηρεί ο Τοπχόβεν: «πρόκειται για ένα τέλεια συντονισμένο χτύπημα, οργανωμένο με επαγγελματισμό».

Η σημερινή επίθεση στις Βρυξέλλες έχει πολλές αντιστοιχίες με τις επιθέσεις στο Παρίσι πριν από τέσσερεις μήνες, σημειώνει ο γερμανός ειδικός, πίσω από τις οποίες βρισκόταν το Ισλαμικό Κράτος. Να σημειωθεί ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή συνελήφθη στις Βρυξέλλες, και ειδικότερα στη συνοικία Μόλενμπεκ, προπύργιο ακραίων ισλαμιστών στο Βέλγιο, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ μετά από έφοδο της αστυνομίας στο κρησφύγετό του.

To ΙΚ δίνει το «παρών» παρά τις ήττες σε Συρία και Ιράκ


Σύμφωνα με τον Τοπχόβεν γίνεται πλέον σαφές ότι υπήρχε διασύνδεση τρομοκρατικών πυρήνων που δρούσαν μεταξύ Παρισίων και Βρυξελλών. Ειδικότερα οι Βρυξέλλες φαίνεται να λειτουργούσαν σαν ενδιάμεση πόλη-σταθμός για την προετοιμασία των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, γεγονός που συνηγορεί με στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες. Οι τελευταίες μάλιστα αποκαλούν τις Βρυξέλλες ως «Hotspot» ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων.

Πάντως τους τελευταίους μήνες οι διαδοχικές ήττες και απώλειες που σημειώνει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ φαίνεται να έχουν οδηγήσει σε μεμονωμένες τρομοκραρικές επιθέσεις ανά την Ευρώπη, οι οποίες λειτουργούν σαν μια ένδειξη ότι το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να δίνει το «παρών».

Σε κάθε περίπτωση, ο Τοπχόβεν εκτιμά ότι είναι ακόμη νωρίς να πούμε εάν πρόκειται να επακολουθήσουν και νέα τρομοκρατικά χτυπήματα ανά την Ευρώπη. Πάντως «ακόμη και σε εμάς (σσ: στη Γερμανία) δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος», επισημαίνει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Πηγή: Πηγή: DW - Dpa / Δήμητρα Κυρανούδη