Η Αλ Κάιντα πίσω από την πολύνεκρη ένοπλη επίθεση στην Ακτή Ελεφαντοστού (vid) (upd 7)

Την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στο θέρετρο Γκραν Μπασάμ στην Ακτή του Ελεφαντοστού ανέλαβε η Αλ Κάιντα και συγκεκριμένα το παρακλάδι της στο Iσλαμικό Μάγρεμπ (AQMI), σύμφωνα με το κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.

Η ένοπλη επίθεση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα (Κυριακή) σε παραλία της πόλης Grand - Bassam και σε τρία ξενοδοχεία.

Ο πρόεδρος της χώρας Αλασάν Ουαττάρα δήλωσε αργά το βράδυ ότι τα θύματα είναι δεκαέξι (16), 14 πολίτες και 2 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε είκοσι δύο (22) καθώς και οι 6 δράστες σκοτώθηκαν, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος. Τέσσερα από τα θύματα είναι ευρωπαίοι και τουλάχιστον ένας εξ αυτών Γάλλος.

Ο Ουαττάρα επισκέφθηκε τα τρία ξενοδοχεία για να εκφράσει τα συλληπητήριά του.

Όπως μεταδίδει το Assosiated Press ο Ζακ Αμπλ ιδιοκτήτης ενός εκ των ξενοδοχείων, του Etoile du Sud, δήλωσε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε εκεί, ενώ ο δημοσιογράφος του πρακτορείου είδε τέσσερις σορούς στην παραλία, κοντά στο δημοφιλές ξενοδοχείο.


«Η επίθεση κατά του θερέτρου Γκραν Μπασάμ στην Ακτή του Ελεφαντοστού, ανατολικά του Αμπιτζάν, πραγματοποιήθηκε από τουλάχιστον «έξι τρομοκράτες», οι οποίοι «εξουδετερώθηκαν», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Χάμεντ Μπακαγιόκο:

«Τρία ξενοδοχεία δέχθηκαν επίθεση από ενόπλους» στην τουριστική αυτή περιοχή...«Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας επενέβησαν αμέσως και κατόρθωσαν να εξουδετερώσουν έξι τρομοκράτες», έγραφε η επίσημη ανακοίνωση του υπουργού, όπου αναφέρετο ότι «λεπτομερής απολογισμός θα δοθεί στη δημοσιότητα τις προσεχείς ώρες».

Οι πληροφορίες παρέμεναν συγκεχυμένες από την στιγμή της επίθεσης, τόσο για τον αριθμό των θυμάτων όσο και των τραυματιών καθώς και για το αν στα θύματα περιλαμβάνονται ξένοι τουρίστες. Ωστόσο το Reuters, το οποίο επικαλείτo αστυνομικές πηγές, είχε αναφέρει ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται 4 Ευρωπαίοι:

«Προς το παρόν, έχουμε συνολικά δώδεκα νεκρούς, ανάμεσά τους τέσσερις Ευρωπαίοι...Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν υπάρχουν άλλοι. Αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούμε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», είχε δηλώσει αξιωματικός κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των μελών των υπηρεσιών ασφαλείας, όπου ήταν παρών δημοσιογράφος του πρακτορείου.




Το CNN επικαλείτο κυβερνητική ανακοίνωση που έκανε λόγο για ένα μικρό παιδί ανάμεσα στα θύματα.



Είναι χαρακτηριστικό ότι στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούν εικόνες απίστευτης σκληρότητας από ανθρώπινα σώματα, αιμόφυρτα στην άμμο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες οι δράστες φώναζαν "Ο Αλλάχ είναι μεγάλος".


Έχει επίσης κυκλοφορήσει ένα βίντεο ιδιώτη από μπαλκόνι ξενοδοχείου που φέρεται να έχει καταγράψει τη στιγμή της επίθεσης, η αυθεντικότητα του οποίου ακόμη ελέγχεται.
Πηγή: Reuters - BBC - AFP - RT - skai.gr