Κλείσιμο

Αδύναμο επίσημο μήνυμα της ΕΕ προς Τουρκία για την επίθεση στη «Zaman»

Κριτική στην Τουρκία για την απόφασή της να θέσει υπό κυβερνητική επιτροπεία τη μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, τη «Zaman», και για τις αστυνομικές επεμβάσεις εναντίον των επακόλουθων διαδηλώσεων, ασκεί με την πρώτη επίσημη τοποθέτησή της η Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς όμως να γίνεται κάποια αναφορά σε τυχόν επιπτώσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Κάθε χώρα που ζητά να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να εγγυάται θεμελιώδη δικαιώματα, που περιλαμβάνουν την ελευθερία της έκφρασης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι η Ε.Ε. έχει «επανειλημμένα τονίσει» ότι η Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη χώρα, πρέπει «να σέβεται και να προωθεί υψηλά δημοκρατικά στάνταρ [...] περιλαμβανομένης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».

Εντύπωση όμως προκαλεί ότι η επίμαχη ανακοίνωση δεν εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά από το γραφείο της υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. Μάλιστα, οι δηλώσεις δεν αποδίδονται καν στην ίδια, αλλά σε εκπρόσωπό της.

Η υπόθεση της «Zaman» ξέσπασε λιγότερες από 72 ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν να «κλειδώσουν» τη συνεργασία της Άγκυρας τόσο για περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα όσο και για ένα ευρύ πρόγραμμα επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία.

Στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά στο ενδεχόμενο να τεθεί επίσημα το θέμα της «Zaman» στη Σύνοδο, όπου θα λάβει μέρος ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αν και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε νωρίτερα στο Twitter ότι θα θέσει το ζήτημα.

«Τα ελεύθερα [...] και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης αποτελούν έναν από τους θεμέλιους λίθους μίας δημοκρατικής κοινωνίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, με την εκπρόσωπο της κ. Μογκερίνι να επισημαίνει ότι η Ε.Ε. «παρακολουθεί επισταμένα» τις εξελίξεις.

Ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στους «Financial Times» ότι πρόκειται για τυπική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία αναμένει από την Ε.Ε. να δεχτεί τουρκική βοήθεια για το προσφυγικό και να «σκάσει για τα υπόλοιπα».

«Η χρονική συγκυρία είναι χαστούκι στο πρόσωπο», δήλωσε η πηγή των FT, σημειώνοντας πως η έφοδος στη 'Zaman' έγινε στον απόηχο της επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Τουρκία, για προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής.

Να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου και τις δημοκρατικές αξίες, κάλεσαν την Τουρκία οι ΗΠΑ, με δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι.

«Σε μία δημοκρατική κοινωνία, όπως έχω πει πολλές, πολλές φορές, η κριτική πρέπει να ενθαρρύνεται, όχι να τη σιωπούν», είπε ο κ. Κίρμπι, προσθέτοντας πως τα σχόλιά του γίνονται στο πνεύμα φιλίας που διέπει τις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ.

Η Zaman τέθηκε υπό κρατική επιτροπεία μετά από απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο, χωρίς αιτιολογία, δέχτηκε το αίτημα των εισαγγελικών Αρχών για διορισμό επιτρόπων στη διοίκηση του Feza Media Group, το οποίο εκδίδει την εφημερίδα και επίσης ελέγχει το ιδιωτικό πρακτορείο Cihan.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, η τουρκική Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιριδίων προκειμένου να σκορπίσει περίπου 2.000 διαδηλωτές οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της «Zaman» στην Κωνσταντινούπολη, προσπαθώντας να εμποδίσουν την είσοδο των επιτρόπων.

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν και το βράδυ της Παρασκευής, όταν αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της εφημερίδας.

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το Feza Media Group συνδέεται με τον αυτοεξόριστο ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν, μεγάλο πολιτικό αντίπαλο του προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «παράλληλο κράτος» για να ανατρέψει την κυβέρνηση και να αδράξει την εξουσία.
Πηγή: skai.gr