Μεγάλες νίκες για Τραμπ και Κλίντον στη «Σούπερ Τρίτη»

Ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στο να «κλειδώσουν» το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ βρίσκονται ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον, μετά τις νίκες που πέτυχαν στις προκριματικές αναμετρήσεις της «Σούπερ Τρίτης».

Ο κ. Τραμπ και η κ. Κλίντον κέρδισαν επτά από τις 11 πολιτείες που φιλοξενούσαν χθες προκριματικές εκλογές, διευρύνοντας το προβάδισμά τους για το χρίσμα, χωρίς όμως να κατορθώσουν να πετύχουν «θανατηφόρο» πλήγμα στις εκστρατείες των κύριων αντιπάλων τους.

Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, στην πλευρά των Ρεπουμπλικάνων ο 69χρονος Τραμπ κέρδισε τις πολιτείες της Αλαμπάμα, του Τενεσί, της Βιρτζίνια, της Μασαχουσέτης, της Τζόρτζια, του Άρκανσο και του Βερμόντ.

Ωστόσο, ο κύριος αντίπαλός του, ο Τεντ Κρουζ, έμεινε «ζωντανός» στη κούρσα, επικρατώντας σε τρεις πολιτείες, στο Τέξας – την πολιτεία όπου εκλέγεται γερουσιαστής – στη γειτονική Οκλαχόμα και στην Αλάσκα.

Στη διεκδίκηση του Ρεπουμπλικανικού χρίσματος παραμένει, έστω δύσκολα, και ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος φαίνεται να αναδείχτηκε πρώτος στην Μινεσότα, αν και δεν πέτυχε την ανατροπή στην οποία ήλπιζε σε βάρος του κ. Τραμπ στη Βιρτζίνια.

Συνολικά, ο κ. Τραμπ έχει συγκεντρώσει πλέον περίπου 270 εκλέκτορες από τους 1.237 που απαιτούνται για να κερδίσει το Ρεπουμπλικανικό χρίσμα. Ο κ. Κρουζ ακολουθεί με περίπου 160 αντιπρόσωπους, ενώ ο κ. Ρούμπιο βρίσκεται στην τρίτη θέση με περίπου 80.

Στο μέτωπο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον επιβεβαίωσε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι είναι το φαβορί, με τα έως τώρα στοιχεία να δείχνουν επικράτησή της στην Αλαμπάμα, την Τζόρτζια, το Τενεσί, τη Βιρτζίνια, το Άρκανσο, το Τέξας και τη Μασαχουσέτη.

Ο μοναδικός ανθυποψήφιός της, ο αριστερός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, κέρδισε τέσσερις πολιτείες, το Βερμόντ όπου εκλέγεται, την Οκλαχόμα, τη Μινεσότα και το Κολοράντο.

Η κ. Κλίντον έχει πλέον συγκεντρώσει περίπου 1.000 εκλέκτορες, σχεδόν τους μισούς από τους 2.383 που χρειάζεται. Ο κ. Σάντερς ακολουθεί με 370 αντιπροσώπους.

Σε ομιλία του στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, ο Ντοναλντ Τραμπ αυτοπροβλήθηκε ως ένας «ενωτικός» υποψήφιος, σε μια προσπάθεια να αντικρούσει την κατηγορία πως διχάζει τους Ρεπουμπλικάνους. «Μόλις τελειώσει όλο αυτό, θα καταδιώξω μόνο ένα πρόσωπο, τη Χίλαρι Κλίντον», είπε.

Η κ. Κλίντον άφησε από την πλευρά της άφησε έμμεσες αιχμές κατά του Τραμπ στην επινίκια ομιλία της, αν και δεν αναφέρθηκε σε αυτόν ονομαστικά. «Το διακύβευμα αυτών των εκλογών ποτέ δεν ήταν υψηλότερο και το επίπεδο της ρητορικής που ακούμε από την άλλη πλευρά ποτέ δεν ήταν χαμηλότερο», είπε η ενώπιον υποστηρικτών της στο Μαϊάμι.
Πηγή: skai.gr