Δοκιμάζεται η εύθραυστη εκεχειρία στη Συρία

Την πρώτη της δοκιμασία φαίνεται ότι βιώνει η νεότευκτη κατάπαυση του πυρός στη Συρία, λιγότερες από 72 ώρες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Αντικυβερνητικοί ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι η Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ εξαπέλυσαν σειρά αεροπορικών επιδρομών στις βόρειες επαρχίες του Χαλεπίου και της Ιντλίμπ την Κυριακή, χτυπώντας μεταξύ άλλων και περιοχές που ελέγχονται από μετριοπαθείς αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Τα ρωσικά αεροσκάφη φέρεται να έπληξαν μεν θέσεις του Μετώπου αλ-Νούσρα, που λειτουργεί ως βραχίονας της αλ-Κάιντα στη Συρία και δεν προστατεύεται από την κατάπαυση του πυρός, όμως ταυτόχρονα βομβάρδισαν και οικισμούς που ελέγχονται από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, το μεγαλύτερο συνασπισμό ένοπλων αντικαθεστωτικών οργανώσεων ο οποίος έχει προσυπογράψει τη συμφωνία.

Η αντιπολίτευση ανησυχεί ότι η Μόσχα και η Δαμασκός θα χρησιμοποιήσουν την παρουσία του αλ-Νόσρα σε περιοχές που δρουν και άλλες αντάρτικες ομάδες ως κάλύψη, ώστε να συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον των αντικαθεστωτικών.

Δίνοντας πολιτική διάσταση στο ζήτημα, η κύρια πολιτική οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, προειδοποιώντας ότι οι παραβιάσεις της εκεχειρίας από την πλευρά του καθεστώτος Άσαντ και των συμμάχων του υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρήνη.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση και οργανώσεις που πρόσκεινται σε αυτή, οι ρωσικές και καθεστωτικές επιδρομές προκάλεσαν το θάνατο και αμάχων.

Η εύθραυστη εκεχειρία, που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, συνιστά την μεγαλύτερη διπλωματική προσπάθεια για διακοπή των εχθροπραξιών μετά από σχεδόν έξι χρόνια εμφύλιου πολέμου στη Συρία. Η σύρραξη μετρά περισσότερους από 250.000 νεκρούς και έχει συμβάλει στο μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από τα τέλη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η εκεχειρία βρέθηκε στην ατζέντα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ. Η επικοινωνία, όπου συζητήθηκε και το θέμα της Βόρειας Κορέας, έγινε με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς.

Η εκεχειρία, που είναι άτυπη αλλά τηρήθηκε ευρύτατα το Σάββατο, θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδων, και στόχος είναι να επιτρέψει ένα γόνιμο κλίμα για τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη, στις 7 Μαρτίου.

Παράλληλα η εκεχειρία θα πρέπει να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που πολιορκούνται ή έχουν αποκλειστεί λόγω των συγκρούσεων. Τα Ηνωμένα Έθνη και φιλανθρωπικές οργανώσεις σχεδιάζουν την αποστολή τροφίμων και φαρμάκων σε 154.000 Σύρους εντός των επόμενων πέντε ημερών.
Πηγή: skai.gr