Κλείσιμο

Ερντογάν: Νόμιμη άμυνα οι βομβαρδισμοί κατά των Κούρδων

Η Τουρκία δρα σε συνθήκες «νόμιμης άμυνας» κατά των Κούρδων μαχητών, τους οποίους κατηγορεί ως υπεύθυνους για την πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα και επιφυλάσσεται του δικαιώματος να καταφύγει «σε κάθε είδους στρατιωτικές επιχειρήσεις», υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Βρισκόμαστε σε συνθήκες νόμιμης άμυνας. Κανείς δεν μπορεί να περιορίσει, ή να παρεμποδίσει, το δικαίωμα νόμιμης άμυνας της Τουρκίας απέναντι σε τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε ο ίδιος σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, αναφερόμενος στην έκρηξη βόμβας, που την Πέμπτη στοίχισε τη ζωή σε 28 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 61, μεταδίδει το πρακτορείο Ντογάν.

«Προκειμένου να πολεμήσει τις απειλές προς τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη, στη Συρία και σε όποιο άλλο σημείο έχουν βρει πρόσφορο έδαφος και ριζώσει αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις, η Τουρκία επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος να πραγματοποιεί κάθε είδους στρατιωτική επιχείρηση», τόνισε.

Η αμερικανική υποστήριξη προς το κίνημα YPG, ένοπλο βραχίονα του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), που μάχεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, καθώς η Άγκυρα θεωρεί ότι αυτό πρόσκειται στο κουρδικό κόμμα ΡΚΚ, που από τη δεκαετία του ’80 διεξάγει ένοπλο αγώνα υπέρ της ανεξαρτησίας, στο έδαφος της Τουρκίας.

Την τελευταία εβδομάδα, το τουρκικό πυροβολικό σφυροκοπεί θέσεις του YPG στα περίχωρα του Αζάζ, εντός της Συρίας και κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία.

Σήμερα εξάλλου, 21 ύποπτοι για την επίθεση στην Άγκυρα θα παραπεμφθούν σε δικαστήριο της τουρκικής πρωτεύουσας, όπου θα κριθεί η παραπομπή ή απελευθέρωσή τους, μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή.

Πηγή: skai.gr