Τούρκικη επίθεση εναντίον των Κούρδων της Συρίας μετά από το μήνυμα Νταβούτογλου

Τομείς που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις στην επαρχία του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, βομβάρδισαν σήμερα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, όπως μεταδίδει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λίγη ώρα μετά τη σχετική προειδοποίηση του Αχμέτ Νταβούτογλου και σε μία κίνηση που μπορεί να βαθύνει το χάσμα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε τομείς που ανακατέλαβαν πρόσφατα οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην επαρχία του Χαλεπιού, κυρίως στον τομέα Μίνιγκ.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου ξεκαθάριζε ότι η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον των Κούρδων της βόρειας Συρίας.

«Μπορούμε, αν είναι απαραίτητο, να πάρουμε στη Συρία τα ίδια μέτρα που πήραμε στο Ιράκ», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου σε ομιλία του στην ανατολική Ερζιντζάν, αναφερόμενος στην τεράστια αεροπορική εκστρατεία της Τουρκίας εναντίον του PKK στο Ιράκ, και ειδικά στο κύριο οχυρό των ανταρτών, στο Καντίλ.

Ο κ. Νταβούτογλου προσέθεσε μάλιστα με νόημα ότι η Τουρκία «περιμένει από τους φίλους της και τους συμμάχους της να σταθούν στο πλευρό» της, σε μία έμμεση αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες στηρίζουν τους κούρδους αντάρτες στη βόρεια Συρία και έχουν αποφύγει να τους χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση – σε αντίθεση με το PKK.

Η Τουρκία θεωρεί το YPG και τον πολιτικό του βραχίονα, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των σύρων Κούρδων, ως τρομοκρατικές οργανώσεις και παρακλάδια του PKK. «Η ηγετική ομάδα και η ιδεολογία του PKK και του PYD είναι ίδιες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νταβούτογλου, σε μία ακόμα έμμεση βολή προς την Ουάσιγκτον.

Η εχθρική στάση της Άγκυρας ωστόσο δεν έχει εμποδίσει τις ΗΠΑ να προσφέρουν στήριξη στους κούρδους αντάρτες, οι οποίοι θεωρούνται από την Ουάσιγκτον ως παίχτης-κλειδί στον επί του πεδίου αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα ο απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Ομπάμα στην πολυεθνική συμμαχία εναντίον του ISIS επισκέφτηκε την πόλη Κομπάνι, που ελέγχουν οι Κούρδοι, προκαλώντας την οργή της τουρκικής πλευράς.

Η ενόχληση της Άγκυρας είναι τόσο μεγάλη που τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει σε δύο περιπτώσεις προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να επιλέξουν ποιος είναι ο σύμμαχός τους, η Τουρκία ή «οι τρομοκράτες».

Από την πλευρά του, ο κ. Νταβούτογλου κατηγόρησε το PYD ότι διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» και «εθνοκάθαρση». «Τα έγγραφα είναι ξεκάθαρα, διεθνείς οργανισμοί το έχουν πιστοποιήσει», είπε.
Πηγή: skai.gr