Ο Ερντογάν «μαστιγώνει» τις ΗΠΑ για τη στήριξη στους κούρδους «τρομοκράτες»

Νέο δριμύ κατηγορώ εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, με αφορμή την επιλογή της Ουάσιγκτον να μην χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση τις δυνάμεις των Κούρδων στη βόρεια Συρία εξαπέλυσε για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ημερών ο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η σχέση μεταξύ των δύο συμμάχων φαίνεται να μπαίνει σε νέα περιδίνηση.

«Είστε με το μέρος μας ή είστε στο μέρος των τρομοκρατικών οργανώσεων;», διερωτήθηκε κατά τη διάρκεια θυελλώδους ομιλίας του ο τούρκος πρόεδρος, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ με τη στάση τους απέναντι στους Κούρδους δημιουργούν μία «δεξαμενή αίματος» στην περιοχή.

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται το βορειοσυριακό κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και τον ένοπλο βραχίονά του (YPG) ως τρομοκρατικά παρακλάδια του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Τι είδους συνεργασία είναι αυτή; Ξέρουμε αυτές τις [κουρδικές οργανώσεις] πολύ καλά, γνωρίζουμε και το ISIS πολύ καλά επίσης», είπε ο κ. Ερντογάν. Τόνισε δε πως η τουρκική πλευρά έχει «έγγραφες αποδείξεις» για την τρομοκρατική φύση των κουρδικών ομάδων, «όμως οι Αμερικανοί έρχονται και λένε ‘όχι δεν τους βλέπουμε ως τρομοκράτες’».

Ωστόσο, οι κούρδοι αντάρτες έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι είναι οι πιο αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ επί του πεδίου στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, και για το λόγο αυτό η Ουάσιγκτον τους υποστηρίζει.

Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα στην πολυεθνική συμμαχία κατά του ISIS εξόργισε την Άγκυρα όταν επισκέφτηκε την πόλη Κομπάνι στη βόρεια Συρία, που είναι το de facto κέντρο των κουρδικών δυνάμεων.

Η δυσαρέσκεια της τουρκικής κυβέρνησης έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που την Τρίτη κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα ώστε να διαμαρτυρηθεί για τη δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν το PYD ως τρομοκρατική ομάδα και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη δράση του στη Συρία.
Πηγή: skai.gr