Ερντογάν: Οι ΗΠΑ να διαλέξουν αν θέλουν την Τουρκία ή τους κούρδους «τρομοκράτες»

Σκληρή επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας της πρόσφατης επίσκεψης συνεργάτη του Μπαράκ Ομπάμα στην κουρδοκρατούμενη συριακή πόλη Κομπάνι, εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας την Ουάσιγκτον να επιλέξει αν ο πραγματικό σύμμαχός της είναι οι Κούρδοι ή η Άγκυρα.

«Πώς μπορούμε να σας εμπιστευτούμε; Εγώ είμαι ο εταίρος σας ή είναι οι τρομοκράτες στο Κομπάνι;», διαμήνυσε ο κ. Ερντογάν, σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή στον τουρκικό Τύπο.

Ο τούρκος πρόεδρος επέκρινε δριμύτατα την απόφαση του αμερικανικού αντιπροσώπου στην συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους, Μπρετ ΜακΓκούρκ, να επισκεφτεί πριν από λίγες ημέρες τις δυνάμεις του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), που προστάτευσαν το Κομπάνι από τους τζιχαντιστές και έχουν δώσει σειρά μαχών στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Συρίας.

Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η επίσκεψη ΜακΓκούρκ έχει προκαλέσει «δυσπιστία» απέναντι στην Ουάσιγκτον, αποσαφηνίζοντας εκ νέου ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται το PYD ως τρομοκρατική οργάνωση και εταίρο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η Τουρκία ανησυχεί ότι ο κατακερματισμός της γειτονικής Συρίας και του Ιράκ λόγω της δράσης του ISIS θα δώσει στις κουρδικές μειονότητες την ευκαιρία να προωθήσουν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, στόχος που ενισχύεται από τις επιτυχίες των κούρδων μαχητών εναντίον των τζιχαντιστών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να δεχτεί τη διαμόρφωση μίας «de facto κατάστασης» στη Συρία που δεν θα συνάδει με τα συμφέροντά της, σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τις θέσεις της απέναντι σε κάθε αναδυόμενο σενάριο.
Πηγή: skai.gr