Η περίφημη Ημέρα της Μαρμότας σήμερα στις ΗΠΑ

Ημέρα της μαρμότας σήμερα στις ΗΠΑ. Κάθε χρόνο από το 1886, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται το πρωί της 2ης ημέρας του Φεβρουαρίου, στο Punxsutawney της Πενσιλβάνια για να παρακολουθήσουν το συμπαθέστατο ζωάκι, που φέρει την ονομασία μαρμότα, (είδους σκίουρου) το οποίο προβλέπει τον καιρό για τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την παράδοση, αν ο «Φιλ», η μαρμότα, δει τη σκιά του, τότε ο χειμώνας θα διαρκέσει για περίπου άλλες έξι εβδομάδες. Αν έχει συννεφιά και δεν τη δει, τότε ο ερχομός της άνοιξης θα έρθει γρηγορότερα.

Δηλαδή, αν η μαρμότα βγει από τη φωλιά του και αποτύχει να δει τη σκιά της, εξαιτίας του νεφελώδους καιρού, ο χειμώνας σύντομα θα τερματισθεί. Αν η ημέρα είναι ηλιόλουστη και η μαρμότα δει τη σκιά της και μπει αμέσως στη φωλιά της, ο χειμώνας θα παραταθεί για έξι ακόμα εβδομάδες.

Η παράδοση έφτασε στις ΗΠΑ από Γερμανούς μετανάστες τον 18ο αιώνα. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Κλιματικών Δεδομένων των ΗΠΑ, οι επιτυχημένες προβλέψεις της μαρμότας δεν ξεπερνούν το 39%.

Η Ημέρα της μαρμότας, έγινε ευρέως γνωστή από την ομώνυμη κωμωδία του 1993 (Groundhog Day) με πρωταγωνιστή τον Μπιλ Μάρεϊ.

Πηγή: skai.gr