Κλείσιμο

Σαουδική Αραβία: 2 νεκροί από επίθεση σε τέμενος την ώρα της προσευχής

Δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και ακόμη επτά τραυματίστηκαν από επίθεση με βόμβα και όπλα σε σιιτικό τέμενος στην περιοχή αλ-Αχσα της ανατολικής Σαουδικής Αραβίας. Η επίθεση σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, την ώρα της προσευχής, όπως μεταδίδει πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Νωρίτερα το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya, επικαλούμενο μαρτυρίες κατοίκων, μετέδωσε ότι αρχικά σημειώθηκε έκρηξη και μετά ακολούθησε ένοπλη επίθεση εναντίον του Τεμένους Ιμάμ Ρίντα. Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας αντάλλασσαν πυρά με πέντε τρομοκράτες.

«Οι δράστες πυροδότησαν μια βόμβα έξω από το τζαμί, κοντά στην είσοδο, μέσα στον περίβολο. Στη συνέχεια, κάποιος κρατώντας όπλο μπήκε στο τζαμί και άνοιξε πυρ. Υπάρχουν μάρτυρες και τραυματίες», είπε αυτόπτης μάρτυρας. Νεαροί άνδρες άρπαξαν το όπλο από τον επιτιθέμενο και τον χτύπησαν. Λίγο αργότερα των συνέλαβε η αστυνομία ενώ οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα γιατί τα ασθενοφόρα καθυστερούσαν.

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τουλάχιστον τρεις ανθρώπους να κείτονται ακίνητοι μέσα στο τζαμί, ένας μεταξύ αυτών είχε ακρωτηριασμένο χέρι.

Άλλο βίντεο έδειχνε αστυνομικούς να πυροβολούν στον αέρα για να διαλύσουν το εξαγριωμένο πλήθος στα χέρια του οποίου είχε πέσει ένας ύποπτος. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, κυβερνάται από σουνιτική μοναρχία και τους τελευταίους μήνες πλήττεται από σειρά βομβιστικών επιθέσεων, την ευθύνη για ορισμένες από τις οποίες, έχει αναλάβει στο παρελθόν το Ισλαμικό Κράτος.

Το ΙΚ αντιτίθεται στις κυβερνήσεις αραβικών χωρών του Κόλπου και θεωρείται ότι προσπαθεί να προκαλέσει θρησκευτική αντιπαράθεση εντός των κρατών της αραβικής χερσονήσου. Οι σιίτες αποτελούν μειονότητα στο σουνιτικό βασίλειο.
Πηγή: Πηγές: ΑΜΠΕ/ Reuters/ Γαλλικό Πρακτορείο