Αρνήθηκε τον σχηματισμό κυβέρνησης ο Ραχόι, βαθαίνει η ισπανική κρίση

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Ισπανία.

Ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αρνήθηκε την πρόταση του βασιλιά Φελίπε να αναλάβει τον σχηματισμό κυβέρνησης, ουσιαστικά οδηγώντας σε ναυάγιο την πρώτη προσπάθεια για την ανάθεση διερευνητικής εντολής μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, οι οποίες δεν έδωσαν πλειοψηφία σε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο βασιλιάς θα έχει δεύτερο γύρο επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Ωστόσο, η κίνηση Ραχόι σημαίνει ότι πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, καθώς είναι δύσκολο – αν και όχι αδύνατο – να υπάρξει πλειοψηφική συμπολίτευση χωρίς τις 123 έδρες που ελέγχει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα.

Νωρίτερα, σε μία κίνηση που μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις, ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές και την Ενωμένη Αριστερά για τη συγκρότηση κυβέρνησης της αριστεράς, ουσιαστικά καλώντας τον μονάρχη να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάθεσης της εντολής σε αριστερές δυνάμεις.

Ακόμα όμως και σε περίπτωση που Podemos και Σοσιαλιστές συμφωνήσουν να συνεργαστούν, οι έδρες που ελέγχουν στη Βουλή δεν αρκούν ώστε να σχηματίσουν πλειοψηφική συμπολίτευση.

Στις ατελέσφορες εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, οι Σοσιαλιστές αναδείχτηκαν δεύτερη δύναμη αποσπώντας 90 έδρες, οι Podemos ακολούθησαν με 69 έδρες και η Ενωμένη Αριστερά εξέλεξε εννέα βουλευτές.

Η ισπανική Βουλή έχει 350 έδρες, άρα το άθροισμα 168 βουλευτών που διαθέτουν οι τρεις παρατάξεις απέχει κατά οκτώ από το φράγμα των 176 εδρών που δίνει απόλυτη πλειοψηφία.
Πηγή: skai.gr