Δέκα νεκροί από έκρηξη με άρωμα τρομοκρατίας στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης

Τουλάχιστον 10 νεκροί και 15 τραυματίες είναι ο έως τώρα απολογισμός από την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε το πρωί την τουριστική περιοχή Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης, όπως ανακοίνωσε το κυβερνείο της Πόλης, κι ενώ εντείνονται οι υποψίες ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα.

Δεν είναι ακόμα γνωστό αν πρόκειται για βομβιστική επίθεση ή για κάποιο ατύχημα, αν και όλες οι ενδείξεις είναι πως πρόκειται για χτύπημα καμικάζι, κάτι που υποδεικνύουν οι καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες αλλά και οι διαρροές που κάνουν οι τουρκικές Αρχές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η Αστυνομία υποπτεύεται βομβιστή του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που θα σημαίνει πως οι τζιχαντιστές κατόρθωσαν να χτυπήσουν την μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, αφού αιματοκύλισαν την Άγκυρα στα τέλη του 2015, σκοτώνοντας περισσότερους από 100 ανθρώπους σε διπλή βομβιστική επίθεση.

«Υποπτευόμαστε τρομοκρατικό σύνδεσμο», δήλωσε τούρκος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζητώντας να μην κατονομαστεί. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι είδε ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα στο έδαφος.

Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν και τουρίστες, όμως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με τοπικά μέσα να κάνουν λόγο για Γερμανούς και Νορβηγούς μεταξύ των τραυματιών. Με μήνυμά του στο Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει «καμία πληροφορία» ότι ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και Έλληνες. Το Γενικό Προξενείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τοπικές Αρχές.

Η έκρηξη, που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Πόλης, έλαβε χώρα κοντά στον σταθμό Τραμ της περιοχής και σε μικρή απόσταση από τον Οβελίσκο του Θεοδόσιου.

Η πλατεία Σουλταναχμέτ είναι ένα από τα πλέον τουριστικά σημεία της Πόλης και βρίσκεται ανάμεσα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί.

Πλάνα από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς δείχνουν ότι στο σημείο έχουν σπεύσει πολλά ασθενοφόρα, περιπολικά και οχήματα της Πυροσβεστικής.

Η Αστυνομία έχει αποκλείσει το χώρο λόγω κινδύνου να υπάρξει και δεύτερη έκρηξη που θα χτυπήσει το συγκεντρωμένο πλήθος, όπως συνηθίζεται σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Στα τέλη του 2015, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που είχε ως στόχο πορεία ειρήνης των Κούρδων στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Η Κωνσταντινούπολη είχε και έναν ακόμα συναγερμό το πρωί, όταν μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε ξενοδοχείο στην περιοχή Μάλτεπε. Η πυρκαγιά τέθηκε εν τέλει υπό έλεγχο χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή για σύνδεση της φωτιάς με την έκρηξη.





Πηγή: skai.gr