Κλείσιμο

Brexit ψηφίζει η πλειοψηφία των Βρετανών

Η πλειοψηφία των Βρετανών θα ψήφιζε την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με νέα σφυγμομέτρηση της εταιρείας ORB που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προωθεί τη σύναψη συμφωνία με τους άλλους ηγέτες των 28 χωρών για αλλαγές στην ΕΕ πριν από το σχετικό δημοψήφισμα, που αναμένεται το νωρίτερο τον Ιούνιο φέτος, η σφυγμομέτρηση καταγράφει την διαρκώς αυξανόμενη αντίθεση των πολιτών της χώρας του στην Ένωση.

Σύμφωνα με την έρευνα παρότι 21% των ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστο, το 43% των Βρετανών ψηφοφόρων επιθυμούν την  έξοδο της χώρας από την ΕΕ, ενώ την παραμονή της υποστηρίζει το 36%.  Εάν αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων που θέλουν ένα "Brexit", ή έξοδο της Βρετανίας, ανεβαίνει στο 54% και όσων επιθυμούν την παραμονή στο 46%, από τα αντίστοιχα ποσοστά 51% και 49% έναν χρόνο πριν.

Ο Τζόνι Χέλντ, διευθυντής της εταιρείας ORB International, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ότι: 

«Παρά το επικείμενο δημοψήφισμα (του Κάμερον), σημαντικά ψηλότερο ποσοστό ατόμων απάντησαν ότι ένιωσαν πιo απομακρυσμένοι από την Ευρώπη τους τελευταίους δώδεκα μήνες από ό,τι πλησιέστερα. [...] Αν ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει την καταστροφή κατά τη θητεία του, πρέπει κάποιος να αρχίσει να πείθει το κοινό πολύ γρήγορα για τους λόγους που καθιστούν απαραίτητο το να παραμείνει η χώρα τμήμα της ΕΕ».

Τυχόν έξοδος της Βρετανίας θα συγκλονίσει βαθιά την Ένωση καθώς θα σημάνει την απόσχιση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας και μιας από τις δύο κορυφαίες στρατιωτικές δυνάμεις της. Οι υποστηρικτές της ΕΕ προειδοποιούν ότι ένα Brexit  θα ζημιώσει την οικονομία της Βρετανίας και θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμη και την διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου, ενθαρρύνοντας μια επαναληπτική ψηφοφορία για την αυτονομία της Σκωτίας. Στον αντίποδα, όσοι εναντιώνονται στην Ένωση, δηλώνουν ότι η Βρετανία θα αποκτήσει ευημερία εκτός των κόλπων της.

Επί συνόλου 14 χωρών όπου διενεργήθηκαν παρόμοιες σφυγμομετρήσεις, τα κράτη με τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ ήταν η Ρουμανία (85%), η Γερμανία (72%), η Φιλανδία (71%) και η Ισπανία (68%).

Και για τις 14 χώρες συνολικά, το ποσοστό των ερωτηθέντων που επιθυμεί την παραμονή στην Ένωση αγγίζει το 64% - το ίδιο όπως πέρυσι - παρότι σε ορισμένες χώρες όπως πχ η Ιταλία (όπου τώρα το 42% υποστηρίζει την έξοδο σε σχέση με το 25% πριν από ένα χρόνο) καταγράφηκε αύξηση του ποσοστού όσων δηλώνουν ότι επιθυμούν έξοδο από την ΕΕ.

Ειδικά δε στην Ελλάδα, αυξημένο ποσοστό 43% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι επιθυμούν να μείνουν στην ευρωζώνη (από 33% πέρυσι). 

Η σφυγμομέτρηση έγινε πανευρωπαϊκά σε δείγμα 15.500 ατόμων.
 
Πηγή: skai.gr