Νεκρός, με υποψία ισραηλινής εμπλοκής, ο Σαμίρ Καντάρ

Νεκρός από αεροπορική επιδρομή έπεσε τα ξημερώματα της Κυριακής στα περίχωρα της Δαμασκού ένας από τους πλέον διαβόητους λιβανέζους αντάρτες, ο Σαμίρ Καντάρ, όπως ανακοίνωσε η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, αποδίδοντας την ευθύνη για την επίθεση στο Ισραήλ.

Ο Καντάρ φυλακίστηκε στο Ισραήλ το 1979, έχοντας καταδικαστεί σε τρις ισόβια, για τη συμμετοχή του σε ένα από τα πιο σκληρά εγκλήματα στην ιστορία του εβραϊκού κράτους: Τη δολοφονία ενός ισραηλινού αστυνομικού, ενός αμάχου και της ανήλικης κόρης του. Ο ίδιος ήταν τότε μόλις 16 ετών.

Αφέθηκε όμως ελεύθερος 29 χρόνια αργότερα, το 2008, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Στη συνέχεια πιστεύεται ότι ο Καντάρ εντάχθηκε στις τάξεις της οργάνωσης, η οποία έχει στείλει εκατοντάδες μαχητές και συμβούλους στη Συρία όπου υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Μαζί με τον Καντάρ σκοτώθηκαν ακόμα οκτώ άνθρωποι, όπως μεταδίδει το Associated Press, επικαλούμενο τη Χεζμπολάχ. Το χτύπημα έγινε σε πολυκατοικία της πόλης Τζαραμάνα, νοτιοδυτικά της Δαμασκού. Δεν είναι γνωστό αν τα υπόλοιπα θύματα ήταν άμαχοι ή συνεργάτες του διαβόητου αντάρτη.

Το Ισραήλ δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη τοποθέτηση όσον αφορά τον θάνατο του Καντάρ, με τον υπουργό Κατασκευών και Κατοικιών Γιάβ Γκαλάντ να δηλώνει στον ραδιοφωνικό σταθμό Israel Radio πως δεν επιβεβαιώνει ούτε να διαψεύδει οτιδήποτε σχετικά με το θέμα.

Δεν δίστασε όμως να χαιρετίσει το θάνατο του Καντάρ, λέγοντας: «Είναι καλό που άνθρωποι σαν τον Καντάρ δεν θα είναι μέρος αυτού του κόσμου».

Μολονότι επισήμως το Ισραήλ δεν εμπλέκεται στο συριακό εμφύλιο, η ισραηλινή Αεροπορία έχει εξαπολύσει σειρά επιδρομών εναντίον θέσεων στη Συρία κατά την τελευταία τριετία, στοχεύοντας κυρίως φορτία οπλών που – όπως υποστηρίζει το Τελ Αβίβ – είχαν ως τελικό αποδέκτη τη Χεζμπολάχ, στον γειτονικό Λίβανο.

«Ο λογαριασμός τώρα έκλεισε» μετέδιδε σε τίτλο της για τον Καντάρ η ισραηλινή ενημερωτική ιστοσελίδα Ynet.
Πηγή: skai.gr