Μήνυμα Τσαβούσογλου προς Ρωσία: Η υπομονή της Τουρκίας έχει «τα όριά της»

Μήνυμα προς τη Ρωσία πως η υπομονή της Τουρκίας «έχει τα όριά της» στέλνει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον απόηχο της νέας έντασης στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, με αφορμή την πλεύση ενός τουρκικού αλιευτικού κοντά σε ρωσικό αντιτορπιλικό στο Αιγαίο Πέλαγος.

Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, o κ. Τσαβούλοσγλου χαρακτήρισε «υπερβολική» την απόφαση του ρωσικού πληρώματος να ρίξει προειδοποιητικές βολές εναντίον του τουρκικού σκάφους ώστε να το αναγκάσει να αλλάξει πορεία. «Ήταν μόνο ένα αλιευτικό», είπε χαρακτηριστικά.

«Ρωσία και Τουρκία σίγουρα πρέπει να αποκαταστήσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης που πάντοτε είχαμε, αλλά η υπομονή μας έχει ένα όριο», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Το περιστατικό – που έλαβε χώρα ανοιχτά της Λήμνου – ενδέχεται να επιδεινώσει εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, οι οποίες ήδη βρίσκονται στο ναδίρ μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικά F-16 πάνω από τα τουρκο-συριακά σύνορα, στις 24 Νοεμβρίου. Η Τουρκία υποστηρίζει πως το ρωσικό Su-24 παραβίασε τον εναέριο χώρο της, ενώ η Ρωσία αντιτείνει ότι ουδέποτε υπήρξε παραβίαση.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η Ρωσία έχει «βάλει τον εαυτό της σε γελοία θέση» με τις καταγγελίες της ότι η Άγκυρα κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό ώστε να προστατεύσει το λαθρεμπόριο πετρελαίου με το ISIS. «Κανείς δεν το πίστεψε», είπε.

Επανέλαβε δε τις κατηγορίες της Δύσης πως η ρωσική επέμβαση στη Συρία στην πράξη δεν αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, αλλά στη στήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Δυστυχώς η Ρωσία δεν βρίσκεται στη Συρία για να πολεμήσει τρομοκράτες», είπε, προσθέτοντας πως μόλις το 8% των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών είχε ως στόχο το Ισλαμικό Κράτος, ενώ το υπόλοιπο 92% χτύπησε αντικαθεστωτικές οργανώσεις.

Η Μόσχα έχει επιβάλει περιορισμένες οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα, με κύριο στόχο την τουριστική βιομηχανία και τις αγροτικές εξαγωγές, ενώ η τουρκική πλευρά έχει διαμηνύσει το ενδεχόμενο να προβεί σε αντίστοιχα αντίποινα.
Πηγή: skai.gr