Κλείσιμο

Ώρα να ξανασκεφτούμε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας λένε οι Γερμανοί αγρότες

Η ΕΕ πρέπει να επανεξετάσει τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας καθώς ο γεωργικός τομέας δυσκολεύεται να επιβιώσει, είπε στην EurActiv η γερμανική ομοσπονδία αγροτών (DBV).

Σύμφωνα με έκθεση της DBV για την περίοδο 2014-2015 που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (8 Δεκεμβρίου), το εισόδημα της μέσης φάρμας ήταν μειωμένο κατά 35% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υποχωρώντας στα € 43.300.

Αυτό σημαίνει ότι το μηνιαίο εισόδημα ενός μέσου αγρότη ανήλθε στα € 2.500 ή € 30.000 ανά έτος, σύμφωνα με την ομοσπονδία.

Η DBV, η οποία εκπροσωπεί περίπου 280.000 επιχειρήσεις στη Γερμανία, απέδωσε τη «δραστική επιδείνωση» της συμβατικής γεωργίας στο ρωσικό εμπάργκο και την επιβράδυνση της ζήτησης της Κίνας.

Λύση με τη Ρωσία

Ο Peter Pascher, προϊστάμενος της μονάδας της DBV, είπε στη EurActiv ότι το ρωσικό εμπάργκο έχει πλήξει σοβαρά τον αγροτικό τομέα στη Γερμανία, «άμεσα ή έμμεσα».

Πρόσθεσε ότι είναι ώρα να «ξανασκεφτούμε» τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Μόσχα και να βρεθούν λύσεις σε αυτήν τη σύγκρουση.

«Όπως και άλλα κράτη μέλη, αναζητούμε άλλες αγορές εκτός της ΕΕ, με μια ορισμένη επιτυχία. Είναι μια συνεχής διαδικασία», τόνισε.

Τον Σεπτέμβριο, η Κομισιόν έδωσε €500 εκ ενίσχυση στους αγρότες που επλήγησαν από την πτώση των τιμών και την απαγόρευση των εξαγωγών προς τη Ρωσία.

Μέρος του πακέτου βοήθειας αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση των εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων, προκειμένου να ανοίξουν οι αγορές σε τρίτες χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ασία, μια πηγή της ΕΕ είχε τονίσει στη EurActiv.

Η ΕΕ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες, πετρέλαιο και στον τομέα της άμυνας μετά την κατάρριψη τον Ιούλιο του 2014 του τζετ των Μαλαισιανών Αερογραμμών, κατηγορώντας τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Η νέα κατάσταση που επικρατεί στην κρίση της Συρίας, όμως, έχει αλλάξει κατά πάσα πιθανότητα τις προτεραιότητες των χωρών της ΕΕ.

Οι Πρέσβεις των 28 κρατών μελών, είχε προγραμματιστεί σε συνεδρίαση την Τετάρτη (10 Δεκεμβρίου) να υπογράψουν χωρίς καμία συζήτηση την εξάμηνη παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Όμως, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέβαλαν την Τετάρτη τις συνομιλίες σχετικά με το αν θα παρατείνουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που θα λήξουν στο τέλος του Ιανουαρίου.

Το ζήτημα θα συζητηθεί σε επίπεδο ΥΠΕΞ που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Η ζήτηση της Κίνας

Εν τω μεταξύ, η Ένωση Γερμανών Αγροτών πιστεύει ότι η επιδείνωση της συμβατικής γεωργίας στη χώρα θα μπορούσε επίσης να αποδοθεί στην πτώση της ζήτησης από την Κίνα.

«Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση και η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη δεν είναι στο καλύτερο επίπεδο, ειδικότερα η κατάσταση στην Κίνα. 3% λιγότερη οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα σημαίνει ένα 1% λιγότερη σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Pascher.

«Και όλες οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο κερδίζουν λιγότερα χρήματα, λόγω της βαθιάς πίεσης των τιμών του πετρελαίου. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για την επιβράδυνση της ζήτησης στις ασιατικές χώρες», πρόσθεσε.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr