Αντεπίθεση Ερντογάν για το πετρέλαιο του ISIS: Έχω αποδείξεις ρωσικής εμπλοκής

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε σήμερα ως "ανήθικες" τις κατηγορίες της Ρωσίας κατά της οικογένειάς του, σύμφωνα με τις οποίες στενοί του συγγενείς εμπλέκονται σε εμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος και προειδοποίησε ότι έχει αποδείξεις για ρωσική εμπλοκή στη διακίνηση του πετρελαίου του ΙΚ.

"Εχουμε αποδείξεις. Θα αρχίσουμε να τις αποκαλύπτουμε στον κόσμο", είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς συνδικαλιστές στην Αγκυρα, αναφέροντας συγκεκριμένο Σύρο επιχειρηματία, ονόματι Ζορζ Χασουάνι, "κάτοχο ρωσικού διαβατηρίου", όπως είπε.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε χαρακτηρίσει "σοβιετική προπαγάνδα" τις ρωσικές κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες μέλη της τουρκικής ηγεσίας επωφελούνται από τη διακίνηση πετρελαίου από το Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και τη Συρία.

"Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχε ένας σοβιετικός μηχανισμός προπαγάνδας. Τα αποκαλούσαμε ψέμματα τύπου Πράβντα", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στην εφημερίδα Pravda, όργανο του τότε Κομμουνιστικού Κόμματος.

"Νομίζαμε ότι η σοβιετική περίοδος είχε παρέλθει, αλλά επανεμφανίζεται...αυτός ο τρόπος προσφυγής σε μεθόδους προπαγάνδας για να πνίξουμε τα προβλήματα με τους γείτονές μας επανέρχεται σιγά- σιγά", είπε πριν επιβιβασθεί στο αεροπλάνο με προορισμό το Αζερμπαϊτζάν.

Εντωμεταξύ ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμιρ Πούτιν δήλωσε κατά την διάρκεια σημερινής ομιλίας του ότι η χώρα του "δεν θα ξεχάσει ποτέ" την κατάρριψη του βομβαρδιστικού και οι Τούρκοι "θα μετανιώσουν γι΄αυτό που έκαναν", προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αγνοήσει τη συνδρομή της Άγκυρας προς τους τρομοκράτες:

"Οποιοσδήποτε θεωρεί ότι έχοντας διαπράξει αυτό το φοβερό έγκλημα, τη δολοφονία των ανθρώπων μας, θα γλιτώσει με κάποια μέτρα για τις ντομάτες του ή κάποιους περιορισμούς σε κατασκευαστικά έργα ή άλλους τομείς, πλανάται οικτρά" τόνισε.  

Ήδη η Ρωσία ανέστειλε τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τον αγωγό αερίου Turkish Stream, όπως επιβεβαίωσε υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, αντίμετρο το οποίο είχε άλλωστε προαναγγείλει, αφήνοντας ωστόσο ένα παράθυρο για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στη Μερσίνα.



Πηγή: ΑΠΕ - AFP - skai.gr