Κλείσιμο

Βαριές βολές Πούτιν κατά Τουρκίας για την κατάρριψη και το πετρέλαιο του ISIS

Νέες βαριές καταγγελίες εναντίον της Τουρκίας εξαπέλυσε την Πέμπτη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μεγάλο μέρος του πετρελαίου που παράγει το Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία μεταφέρεται σε τουρκικό έδαφος αλλά και δηλώνοντας ότι είναι «αδύνατο» η Τουρκία να μην γνώριζε πως το αεροσκάφος που κατέρριπτε ήταν ρωσικό.

Μιλώντας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Μόσχα με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Πούτιν είπε ότι η ρωσία έχει κατ’ επανάληψη διαπιστώσει από εναέριες παρακολουθήσεις ότι ο πετρέλαιο – που αποτελεί βασική πηγή εσόδων των τζιχαντιστών – ρέει προς τα τουρκικά σύνορα.

Ο κ. Πούτιν σημείωσε διπλωματικά ότι «δέχεται» πως η τουρκική κυβέρνηση δεν γνωρίζει για αυτό το λαθρεμπόριο, όμως υπογράμμισε ότι οι παράνομες «εξαγωγές» προς την Τουρκία είναι βιομηχανικής κλίμακας.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η τουρκική Αεροπορία δεν γνώριζε ότι το μαχητικό που καταρρίφθηκε ήταν ρωσικό, ο ρώσος ηγέτης απάντησε δηκτικά, λέγοντας: «Τα ρωσικά αεροπλάνα έχουν διακριτικά, μπορείτε να τα δείτε καθαρά», και συμπλήρωσε πως – βάσει της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες – η Μόσχα έδινε στους Δυτικούς σύμμαχους στοιχεία για τις κινήσεις των μαχητικών της.

Διερωτήθηκε μάλιστα πώς θα είχαν φερθεί οι τούρκοι πιλότοι αν το αεροπλάνο που αντιμετώπιζαν ήταν αμερικανικό.

Ο ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν είχε πάρει μέτρα ασφαλείας διότι ποτέ δεν περίμενε ότι θα δεχόταν χτύπημα από την Τουρκία, η οποία πίστευε ότι ήταν «εταίρος» της. «Πιστεύαμε ότι η Τουρκία ήταν ένα φιλικό κράτος και δεν περιμέναμε επίθεση από αυτούς», είπε, προσθέτοντας πως η «βαθιά συνεργασία» που είχε επιτευχθεί με την Τουρκία «καταστρέφεται».

Ο κ. Ολάντ από την πλευρά του χαρακτήρισε την κατάρριψη ως «σοβαρό» περιστατικό, όμως προσέθεσε διπλωματικά ότι είναι απαραίτητο να αντληθούν χρήσιμα συμπεράσματα και να αναβαθμιστεί η συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων που επιχειρούν στους συριακούς αιθέρες.

Σκληρές δηλώσεις, αν και σε πιο συγκαταβατικό ύφος, έκανε νωρίτερα ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος ξεκαθάρισε στο CNN οτι η χώρα του δεν πρόκειται να απολογηθεί για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, αλλά αντίθετα περιμένει συγγνώμη από τη ρωσική πλευρά για την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου.

Μιλώντας ξεχωριστά στο γαλλικό δίκτυο France 24, ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε πως προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Πούτιν μετά την κατάρριψη, αλλά ο ρώσος πρόεδρος δεν δέχτηκε να του μιλήσει.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία στο οικονομικό πεδίο, με τον υπουργό Ανάπτυξης μάλιστα να μην αποκλείει το ενδεχόμενο στα περιοριστικά μέτρα να ενταχθεί και ο υπό σχεδιασμό αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream.
Πηγή: skai.gr