Συμφωνία Πούτιν-Ολάντ για συνεργασία και συντονισμό εναντίον του ISIS

Σε συμφωνία για ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών και για εντατικοποίηση των αεροπορικών επιδρομών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους κατέληξαν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο γάλλος ομόλογός τους Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα, στο πλαίσιο των γαλλικών προσπαθειών για συγκρότηση μίας ευρείας συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών.

Σε κοινή συνέντευξή Τύπου των δύο ηγετών, ο κ. Ολάντ δήλωσε πως υπήρξε ακόμα συμφωνία για καλύτερο συντονισμό των αεροπορικών επιχειρήσεων των δύο δυνάμεων στη Συρία, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα και να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των χτυπημάτων.

Ο γάλλος πρόεδρος επισήμανε επίσης την ανάγκη να πληγούν οι πηγές χρηματοδότησης των τζιχαντιστών και σημείωσε ότι Παρίσι και Μόσχα θα συντονίσουν πλήγματα εναντίον των πετρελαιοπηγών από τις οποίες αντλεί πόρους το ISIS.

Ο κ. Πούτιν διευκρίνισε μάλιστα ότι η ρωσική Αεροπορία δεν θα στοχεύσει την «υγιή» αντιπολίτευση, με τις δύο χώρες να ανταλλάσσουν δεδομένα που θα επιτρέπουν τον διαχωρισμό των εδαφών που ελέγχονται από τα «υγιή» στοιχεία από τις περιοχές όπου κυριαρχούν τρομοκράτες.

Στόχος του κ. Ολάντ είναι ο σχηματισμός μίας μεγάλης, πολυεθνικής συμμαχίας που θα καταστρέψει το ISIS, όμως τη Δευτέρα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Μόσχα όσο η ρωσική πλευρά εξακολουθεί να βομβαρδίζει την μετριοπαθή αντιπολίτευση. Από τη Μόσχα, ο γάλλος ηγέτης είπε ότι τα χτυπήματα στη Συρία θα πρέπει να έχουν ως στόχο τρομοκρατικές οργανώσεις «και μόνο αυτές».

Με τη δήλωσή του περί «υγιούς» αντιπολίτευσης ο κ. Πούτιν ίσως αφήνει ανοιχτό το παράθυρο καλύτερης συνεργασίας με την Ουάσιγκτον, ενώ γενικότερα στις δηλώσεις του εμφανίστηκε ανοιχτός σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και υπέρμαχος μίας ευρείας συμμαχίας που θα έχει κοινό εχθρό τους ισλαμιστές.

Παρά την εμφανή προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος στη Συρία πάντως, στις κοινές δηλώσεις των δύο προέδρων φάνηκαν για μία ακόμα φορά οι διαφορές μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης σχετικά με το μέλλον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ζήτημα που αποτελεί «αγκάθι» στις προσπάθειες για διεθνή συνεννόηση όσον αφορά το πολιτικό αύριο της χώρας.

ο κ. Πούτιν επανέλαβε πως η μοίρα του σύρου προέδρου θα πρέπει να αποφασιστεί από τον ίδιο τον συριακό λαό. Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ επαναβεβαίωσε την θέση της Γαλλίας ότι ο κ. Άσαντ δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος του μέλλοντος της Συρίας και πρότεινε τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα αναλάβει την προετοιμασία νέου Συντάγματος.
Πηγή: skai.gr