Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ προς τη Ρωσία

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων σε 10 πρόσωπα και επιχειρήσεις, ανάμεσα τους και μια ρωσική τράπεζα, με την κατηγορία ότι παρέχουν υποστήριξη στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, «τέσσερα πρόσωπα και έξι νομικά πρόσωπα που παρέχουν υποστήριξη στην κυβέρνηση της Συρίας, όπως ορίζει το διάταγμα 13582» προστέθηκαν στον κατάλογο των κυρώσεων που έχει επιβάλει το υπουργείο. Ανάμεσα τους βρίσκονται δύο άτομα συριακής καταγωγής, ένα άτομο κυπριακής καταγωγής, καθώς και τέσσερις εταιρείες με έδρα την Συρία, την Κύπρο και το Μπελίζ.

Οι κυρώσεις αφορούν τον Σύρο επιχειρηματία Τζορτζ Χασουάνι που «εκτελούσε χρέη μεσάζοντα» για «την αγοραπωλησία πετρελαίου μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και του Ισλαμικού Κράτους», όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ εκτιμούν πως το Ισλαμικό Κράτος εξασφαλίσει κέρδη ύψους 47 εκατομμυρίων δολαρίων από το εμπόριο πετρελαίου πριν το Οκτώβριο, ενώ η αεροπορική εκστρατεία της δυτικής συμμαχίας μείωσε κατά 30% το ύψος των κερδών αυτών.

Ανάμεσα στα άτομα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι και ο Κιρσάν Ιλιουμζίνοφ, ρώσος επιχειρηματίας και πρόεδρος της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας που κατηγορείται για παροχή βοήθειας στην συριακή κυβέρνηση. Κυρώσεις επίσης επιβλήθηκαν στη ρωσική τράπεζα Financial Alliance Bank, που ελέγχεται (κατά μετοχικό ποσοστό 19% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2014) από τον Ιλιουμζίνοφ.

Ο Ιλιουμζίνοφ αρνήθηκε τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντας «προκλητική ενέργεια» την επιβολή κυρώσεων εναντίον του, σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax και σε μια συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα δεν κατανοεί τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενάντια σε στόχους ρωσικών συμφερόντων σχετικά με την Συρία και κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει να παίζει «γεωπολιτικά παιχνίδια», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Είναι ξεκάθαρο πως αυτή είναι μια νέα, περίπλοκη περίοδος στις διεθνείς σχέσεις», τόνισε ο Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το RIA.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr