Κλείσιμο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τυνησία - Τουλάχιστον 15 νεκροί από έκρηξη σε λεωφορείο (upd 5)

Όπως μεταδίδουν τοπικά και διεθνή μέσα ο πρόεδρος της Τυνησίας έθεσε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, 30 ημερών, μετά από συνεδρίαση του κοινοβουλίου, που ακολούθησε την φονική έκρηξη, με τους τουλάχιστον 15 νεκρούς και 16 τραυματίες. 

Ο Πρόεδρος της χώρας, Μπέτζι Καϊντ Εσέμπσι κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας
ζητώντας την άμεση διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπισή της, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press.  


Ήδη o Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την επίθεση με ανάρτησή του στο twitter, όπου αναφέρει ότι οι σκέψεις του είναι στα θύματα και τους οικείους τους, διαβεβαιώνοντας τον λαό της Τυνησίας για την αλληλεγγύη του.

Ο αριθμός των θυμάτων αυξανόταν διαρκώς από το απόγευμα οπότε και έγινε γνωστό ότι ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε λεωφορείο που μετέφερε μέλη της προεδρικής φρουράς της Τυνησίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας Τύνιδας.


«Η έκρηξη ενός λεωφορείου της προεδρικής φρουράς είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν στελέχη της» επιβεβαίωσε νωρίτερα αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, κάνοντας αρχικά λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς, αριθμός που αναθεωρήθηκε προς τα άνω, στους 11 και σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό σε περισσότερους από 15.

Ο εκπρόσωπος τύπου της προεδρίας Μοέζ Σιναουί δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι πρόκειται για «επίθεση».


Οι αρχές ασφαλείας και οι προεδρικές αρχές, μεταδίδει ο Independent, δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσουν άμεσα αν η θανατηφόρα έκρηξη οφείλεται σε βόμβα ή αν το όχημα χτυπήθηκε από κάποιο βλήμα, ενόσω εκινείτο επί της κεντρικής λεωφόρου, τριών λωρίδων, Μohammed V. 

Τη στιγμή που εξερράγη το λεωφορείο περνούσε μπροστά από τα γραφεία του RCD, του κόμματος του καθηρημένου προέδρου, Μπεν Αλι, σύμφωνα με το BBC.


Ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο και οι αρχές ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή, ενώ η έντονη βροχόπτωση που επικρατούσε εκείνη την ώρα δυσκόλευε ιδιαίτερα την επιχείρηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και δέκα ημέρες οι αρχές της Τυνησίας έχουν αυξήσει το επίπεδο ασφαλείας στην πρωτεύουσα Τύνιδα, υπό τον φόβο των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και τη Βηρυτό. 

Πηγή: skai.gr - AP - Independent - Al Araby - AFP-CNN