Τέλος στο θρίλερ του Μαλί - Τουλάχιστον 18 οι νεκροί (upd 4)

Έληξε η κατάσταση ομηρίας στο Μαλί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο κάνει λόγο για 18 νεκρούς, ενώ επικαλούμενο πληροφορίες αναφέρει ότι νεκροί είναι δύο από τους δράστες. 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ η οποία βρίσκεται στους χώρους του ξενοδοχείου, οι νεκροί είναι πιθανό να είναι περισσότεροι από 27.

Η ομηρία-θρίλερ βρισκόταν σε εξέλιξη από το πρωί στο ξενοδοχείο πολυτελείας Radisson της Μπαμάκο, πρωτεύουσας του Μαλί, όπου ένοπλοι ισλαμιστές κρατούσαν ως ομήρους περισσότερους από 100 ανθρώπους, κι ενώ μαλιανές, αμερικανικές και γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις προσπαθούσαν να καθαρίσουν το χώρο.

Οι τρομοκράτες είχαν αρχικά αρπάξει 170 ομήρους, όμως σχεδόν 40 εξ αυτών απελευθερώθηκαν νωρίτερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του Μαλί. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο απολογισμός της ξενοδοχειακής αλυσίδας, η οποία αναφέρει πως στο κτήριο βρίσκονταν ακόμα 125 πελάτες και 13 μέλη του προσωπικού, κάτι που σημαίνει πως είχαν προλάβει να ξεφύγουν περίπου 30 άνθρωποι, πριν την επέμβαση των αρχών.

Η μαλιανή κυβέρνηση έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για την εθνικότητά τους ή για το εάν πρόκειται για υπαλλήλους του ξενοδοχείου ή ενοίκους. Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση της αφρικανικής χώρας είχε μεταδώσει πως οι απελευθερωθέντες ανέρχονται σε 80.

Ανάμεσα στους αιχμαλώτους βρίσκονταν Γάλλοι και Βέλγοι, ενώ για τουλάχιστον επτά Κινέζους έκανε λόγο το κινεζικό κρατικό πρακτορείο Xinhua. Ο γαλλικός αερομεταφορέας Air France επιβεβαίωσε ότι 12 μέλη πληρώματός της βρίσκονταν στο ξενοδοχείο αλλά έχουν απελευθερωθεί. Η Air France έχει ήδη ανακοινώσει την αναστολή των πτήσεων προς το Μαλί.

Έχουν επίσης διασωθεί έξι αμερικανοί πολίτες.

Οι ισλαμιστές, από δύο έως δέκα στον αριθμό, πιστεύεται ότι απελεύθερωσαν κάποιους ομήρους οι οποίοι ήταν μουσουλμάνοι και μπόρεσαν να απαγγείλουν στίχους από το Κοράνι. Οι δράστες έφτασαν στο ξενοδοχείο με όχημα που έφερε διπλωματικές πινακίδες.

Στο Μαλί μετέβη ειδική ομάδα της γαλλικής Αστυνομίας που ειδικεύεται σε καταστάσεις ομηρίας, στο πλαίσιο της πλήρους στήριξης που υποσχέθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ . Υπήρξε καθ' όλη την διάρκεια του συμβάντος επικοινωνία με τον μαλιανό ομόλογό του.


Map of Bamako

Όμηροι κρατούνταν και υπάλληλοι της Turkish Airlines. Πέντε εξ αυτών απελευθερώθηκαν, όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Σημειώνεται πως ο γαλλικός στρατός επενέβη το 2013 για να σταματήσει την επέλαση ισλαμιστών ανταρτών προς την Μπαμάκο και ακόμα έχει περίπου 1.000 ένστολους στη χώρα.

Κινέζος όμηρος κινηματογραφεί με το κινητό του το χώρο γύρω από το ξενοδοχείο (Πηγή: Xinhua)

Πληροφορίες του πρακτορείου Reuters θέλουν τους ενόπλους να φωνάζουν «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου περιγράφει τους δράστες ως τζιχαντιστές, με την εισβολή να έρχεται απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων που προκάλεσαν το θάνατο 129 ανθρώπων στο Παρίσι.

Φωτογραφίες που μεταδίδει του BBC γύρω από το σημείο της πολιορκίας (Πηγές: BBC, AFP)

Το Radisson Blu στη Μπαμάκο, αμερικανικών συμφερόντων, διαφημίζεται ως ξενοδοχείο υψηλού επιπέδου που διαθέτει 190 δωμάτια.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσε όλους τους υπαλλήλους της και τους αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται και να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.

«Όλες οι σκέψεις μας πηγαίνουν στο Μαλί και στους δεκάδες ομήρους. Η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα ή όρια. Όπως άλλωστε και η βούλησή μας να την νικήσουμε», ανακοίνωσε μέσω Twitter το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Μαλί έχει υπάρξει θύμα πολλών τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τα τελευταία χρόνια.



Πηγή: skai.gr