Κλείσιμο

Δύο νεκροί και επτά συλλήψεις αφού έληξε η εξάωρη πολιορκία στο Παρίσι (vid-pics)

Με δύο νεκρούς και επτά συλλήψεις ολοκληρώθηκε η μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο βόρειο προάστιο του Παρισιού Σεν Ντενί, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια πληροφορία για το αν ανάμεσα στους τρομοκράτες βρίσκεται ο φερόμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων της Παρασκευής.

Οι ταυτότητες των νεκρών και των συλληφθέντων δεν είναι ακόμα γνωστές, όπως δήλωσαν ο αρμόδιος εισαγγελέας και ο υπουργός Εσωτερικών. Τρεις από τους κρατούμενους έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας μέσα σε διαμέρισμα όπου ήταν ταμπουρωμένοι και τουλάχιστον δύο εντοπίστηκαν στους δρόμους γύρω από την πολυκατοικία-στόχο. Στους συλληφθέντες συγκαταλέγεται και ο άνθρωπος που ενοικίασε το χώρο στους υπόπτους.





Μία τρομοκράτης-καμικάζι σκοτώθηκε στην έναρξη της αστυνομικής εφόδου, όταν πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη, ενώ ένας ακόμα άνδρας έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός BFMTV μεταδίδει πως η βομβίστρια αυτοκτονίας ήταν συγγενής του ενορχηστρωτή των επιθέσεων στο Παρίσι, ο οποίος ήταν και ο στόχος της όλης επιχείρησης, αν και μέχρι σήμερα όλες οι πληροφορίες τον ήθελαν να είναι στη Συρία.

Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά στις αμέτρητες ανταλλαγές πυρών με τους πάνοπλους ισλαμιστές, ενώ τη ζωή του έχασε ένας σκύλος της Αστυνομίας ονόματι Diesel. Δεκάδες αστυνομικοί, πυροσβέστες και πολλά ασθενοφόρα εξακολουθούν να βρίσκονται γύρω από την πολυκατοικία-γιάφκα των ισλαμιστών, που πιστεύεται ότι ανήκαν σε ισλαμιστικούς πυρήνες που δρουν στην Πόλη του Φωτός.

Στόχος ήταν ο «εγκέφαλος»

Η γαλλική Αστυνομία έχει διαρρεύσει πως στόχος της επιχείρησης ήταν ο φερόμενος ενορχηστρωτής των τρομοκρατικών χτυπημάτων που αιματοκύλισαν τη γαλλική πρωτεύουσα την Παρασκευή, οδηγώντας στο θάνατο τουλάχιστον 129 ανθρώπων.



Οι εισαγγελικές Αρχές σημείωσαν πως υπήρχαν στοιχεία που να συνδέουν τον Αμπαούντ με το Σεν Ντενί, όμως πηγές των «Financial Times» στην εισαγγελία του Παρισιού αναφέρουν πως είναι μάλλον δύσκολο ο διαβόητος τρομοκράτης να βρίσκεται στο διαμέρισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, οι τρομοκράτες που βρίσκονται στο Σεν Ντενί σχεδίαζαν επιθέσεις στην επιχειρηματική ζώνη της γαλλικής πρωτεύουσας. Ακόμα δεν είναι γνωστό αν είχαν άμεση συμμετοχή στα χτυπήματα της Παρασκευής.


Λίγη ώρα μετά τη λήξη της επιχείρησης, ομάδα αστυνομικών μπήκε σε εκκλησία στην περιοχή του Σεν Ντενί, όμως στη συνέχεια βγήκαν χωρίς να υπάρξει κάποια ενημέρωση ή να γίνει τίποτα το ιδιαίτερο.

Η Αστυνομία είχε νωρίτερα ζητήσει από τους πολίτες να μην βγουν από τα σπίτια τους ενώ και δυνάμεις του στρατού περιφρουρούσαν τις αστυνομικές γραμμές ασφαλείας.


Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης πως από τα πυρά που ανταλλάσσονταν επί ώρες στο Σεν Ντενί σκοτώθηκε και ένας άμαχος, όμως ο δήμαρχος της περιοχής διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν νεκροί πολίτες, αν και μια γυναίκα φέρεται να έχει τραυματιστεί ελαφρά.
Map

Πηγή: skai.gr