Κλείσιμο

Κοντά (;) σε πολυδιάστατη συμφωνία για το προσφυγικό ΕΕ και Τουρκία

Ένα πολυδιάστατο «σχέδιο δράσης», που θα περιλαμβάνει συνεργασία στην φρούρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων και μετεγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εξετάσουν αύριο Δευτέρα η Κομισιόν και η Τουρκία, κατά την κρίσιμη επίσκεψη του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times» και η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung».

Σύμφωνα με τη FAZ, οι δυο πλευρές έχουν ήδη καταλήξει σε επί της αρχής συμφωνία για τον οδικό χάρτη – με πράσινο φως από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ – όμως οι FT αντίθετα κάνουν λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις χωρίς συμφωνία.

Όπως αναφέρουν και οι δυο εφημερίδες, οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν πως τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα δεχτούν να φιλοξενήσουν έως και 500.000 επιπλέον πρόσφυγες, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφαλή είσοδό τους στην Ευρώπη, ώστε να μην πέσουν θύματα κυκλωμάτων διακινητών.

Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει κατά πολύ τους 160.000 ανθρώπους που θα διαμοιραστούν στην Ευρώπη μέσα στην επόμενη διετία, έχοντας προκαλέσει διαιρέσεις μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Παράλληλα, η Ευρώπη θα ζητήσει από τον τούρκο πρόεδρο την ενίσχυση της φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων, μέσω των οποίων εκτιμάται πως έχουν εισέλθει στην Ευρώπη πάνω από 350.000 άνθρωποι από τις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με τη FAZ, η αύξηση των συνοριακών ελέγχων θα σημαίνει κοινές περιπολίες της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής, συντονισμένες από την Frontex.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι FT, οι Βρυξέλλες μπορούν να προσφέρουν πολιτικά και οικονομικά κίνητρα στην Άγκυρα προκειμένου να «κλειδώσει» η συνεργασία. Μεταξύ άλλων, υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της ευωπαϊκής οικονομικής βοήθειας κατά τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και η χαλάρωση των κανόνων για τη χορήγηση βίζα σε τούρκους πολίτες.

Ωστόσο, η χαλάρωση των κανόνων για θεωρήσεις είναι γεμάτη με πολιτικές «νάρκες», με πρώτο πρόβλημα τη μη αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία.

Σύμφωνα πάλι με τη γερμανική εφημερίδα, το σχέδιο προβλέπει ακόμα τη δημιουργία έξι νέων καταυλισμών στην Τουρκία, με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, για τη φιλοξενία έως και 2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Εκεί θα οδηγούνται όσοι δεν γίνονται δεκτοί στην Ε.Ε., όμως το ζήτημα της επανεισδοχής μπορεί να μην λήξει αν δεν λυθεί πρώτα το ζήτημα με τις βίζες.

Η προσέγγιση πάντως δεν είναι εύκολη, με δεδομένο το πολιτικό χάσμα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, λόγω των πολιτικών που έχει ακολουθήσει ο κ. Ερντογάν σε θέματα όπως η ελευθερία του Τύπου και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

«Αγκαλιάζουμε μια κυβέρνηση που πραγματικά δεν συμπαθούμε καθόλου», δήλωσε στους «Financial Times» ένας ευρωπαίος διπλωμάτης. «Πρέπει να μειώσουμε αυτή τη ροή ανθρώπων, είναι πια ρεαλιστική πολιτική (realpolitk), παραμερίζουμε τις ανησυχίες μας για τα εσωτερικά» της Τουρκίας, συμπλήρωσε.

Ίσως σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν αποφάσισε να αναβάλει την έκδοση της ετήσιας έκθεσης προόδου των ενταξιακών διαβουλεύσεων με την Τουρκία, η οποία αναμένεται – ως συνήθως – να περιλαμβάνει έντονα επικριτικά σχόλια για την εσωτερική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης.
Πηγή: skai.gr