Μόσχα: Εντατικοποιούμε τις επιδρομές κατά τρομοκρατών στη Συρία

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία έχουν υποβαθμίσει σημαντικά τις μαχητικές δυνατότητες των τρομοκρατών και θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, όπως δήλωσε σήμερα Σάββατο ανώτερος αξιωματούχος του Γενικού Επιτελείου, όπως μεταδίδουν ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Αντρέι Καρταπόλοφ σημείωσε πως από τις 30 Σεπτεμβρίου τα ρωσικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 60 εξόδους στη Συρία, έχοντας καταστρέψει περισσότερες από 50 εγκαταστάσεις-στόχους των τρομοκρατών.

Τόνισε μάλιστα πως η Ρωσία είχε προειδοποιήσει εκ των προτέρων τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις αεροπορικές της επιδρομές, και πως αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τη Μόσχα πως στην περιοχή δράσης των ρωσικών μαχητικών βρίσκονταν μόνο τρομοκράτες.

Η εν λόγω δήλωση έρχεται ωστόσο σε απόλυτη αντίθεση με τη στάση που τηρεί η Ουάσιγκτον, η οποία και υποστηρίζει πως η Ρωσία πλήττει πρωτίστως τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών ανταρτών, κι όχι τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Το βράδυ της Παρασκευής, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε έντονα τη στάση της Μόσχας να εξισώνει όλες τις αντικυβερνητικές δυνάμεις με τρομοκράτες.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Δύσης, τις πρώτες δυο μέρες επιδρομών, η Ρωσία στοχοθετούσε θέσεις στις επαρχίες Χομς και Ιντλίμπ, όπου το ΙΚ έχει μικρή παρουσία. Τις τελευταίες δυο ημέρες ωστόσο, έχουν αναφερθεί λιγοστά πλήγματα και στην επαρχία της Ράκα, προπύργιο των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία.

Ο κ. Καρταπόλοφ σημείωσε αντίθετα πως οι ρωσικές επιδρομές στοχεύουν κυρίως «κέντρα διοίκησης και ελέγχου, αποθήκες πυρομαχικών και εκρηκτικών, κέντρα επικοινωνιών, μικρά εργοστάσια για την παραγωγή οπλισμού επιθέσεων αυτοκτονίας και στρατόπεδα εκπαίδευσης μαχητών». Προσέθεσε δε ότι «περίπου 600» μαχητές του ΙΚ «εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και προσπαθούν να διαφύγουν προς την Ευρώπη».

Σύμφωνα πάντως με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 39 άμαχοι, ανάμεσά τους οκτώ παιδιά και οκτώ γυναίκες, έχουν σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες η Ρωσία στη Συρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο απολογισμό, τα ρωσικά πυρά έχουν σκοτώσει 14 ισλαμιστές 12 από το Ισλαμικό Κράτος γύρω από την πόλη Ράκα και δύο από το Μέτωπο αλ-Νούσρα, που συνδέεται με την αλ-Κάιντα.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Reuters/Γαλλικό Πρακτορείο/Sputnik