Σκάνδαλο δισεκατομμυρίων για τη Volkswagen στις ΗΠΑ

Με μεγάλο σκάνδαλο και ενδεχομένως πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπη η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, η οποία βρίσκεται κατηγορούμενη για απάτη στα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητά VW και Audi που πουλούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA) ανακάλυψε σε ελέγχους που διενήργησε ότι οχήματα της Volkswagen που βγήκαν στην αμερικανική αγορά μεταξύ 2009 και 2015 είχαν εγκατεστημένους σύνθετους αλγόριθμούς που μείωναν τους παραγόμενους ρύπους συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια ελέγχων, εξαπατώντας τις ρυθμιστικές Αρχές.

Όταν τα εν λόγω αυτοκίνητα βρίσκονταν στο δρόμο, παρήγαγαν ρύπους που υπερέβαιναν τα επιτρεπόμενα όρια κατά 10 έως 40 φορές, σύμφωνα με την EPA. Η υπόθεση αφορά 482.000 οχήματα, τα οποία ανακαλούνται.

Υπό τη σκιά των εξελίξεων, η VW δεχόταν απώλειες πάνω από 15 δισεκατομμυρίων ευρώ στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης το πρωί της Δευτέρας, με τη μετοχή της να πέφτει και πάνω από 20%, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.

Το μέγεθος του σκανδάλου και ο αριθμός των εμπλεκόμενων οχημάτων σημαίνουν πως η VW κινδυνεύει με τεράστια πρόστιμα αλλά και ενδεχόμενες ποινικές διώξεις στις ΗΠΑ, μια μεγάλη αγορά όπου κατά τα τελευταία χρόνια ο γερμανικός κολοσσός έχει χάσει έδαφος.

Οι «Financial Times» εκτιμούν πως τα πρόστιμα μπορούν να ανέλθουν σε δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η «Wall Street Journal» τοποθετεί το μέγιστο μέγεθος των ενδεχόμενων ποινών σε πάνω από 18 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε ανακοίνωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της VW εξέφρασε την «προσωπική βαθιά λύπη» του για την υπόθεση και για την απώλεια εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές.

Τόνισε πως η εταιρεία αρχίζει εξωτερική έρευνα ώστε να έλθουν στο φως όλες οι πλευρές της υπόθεσης.
Πηγή: skai.gr