Blog στη Γερμανία κατηγορείται για εσχάτη προδοσία

Το Netzpolitik.org κατηγορείται πως έδωσε στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα του γερμανικού κράτους και για πρώτη φορά από το 1960 έχουν ξεκινήσει έρευνες για εσχάτη προδοσία.

Το blog Netzpolitik.org, το οποίο ασχολείται με την πολιτική επικαιρότητα στη Γερμανία αντιμετωπίζει κατηγόριες για «εσχάτη προδοσία» και υπόκειται σε έρευνες από τις αρμόδιες αρχές. Το κατηγορητήριο έναντι του blog αναφέρει πως δημοσιοποίησε άκρως απόρρητα έγγραφα της γερμανικής κυβέρνησης τα οποία είναι δυνατοί να πλήξουν την ακεραιότητα του κράτους. Βαριές είναι επίσης οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και οι δημοσιογράφοι του μέσου που έκαναν την έρευνα. Σημειώνεται πως εάν η έρευνα προχωρήσει οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν ποινές από ένα χρόνο έως και ισόβια.

Η συγκεκριμένη είδηση έχει προξενήσει μεγάλες αντιδράσεις στη χώρα καθώς είναι πολλές οι φωνές που μιλούν για παραβίαση της ελευθερίας του λόγου και για προσπάθειες φίμωσης του μέσου. Η κατηγορία της εσχάτης προδοσίας ήταν συνήθης στη Γερμανία απέναντι στα μέσα ενημέρωσης τη δεκαετία του 60, σε μία περίοδο που υπήρχε έντονος πολιτικός και κοινωνικός αναβρασμός στη χώρα.

Η συγκεκριμένη περίπτωση όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα, έρχεται σε μία περίοδο που οι γερμανικές δικαστικές αρχές εξετάζουν και τα ζητήματα παρακολούθησης από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε ανώτατα πολιτικά στελέχη της χώρας, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο Edward Snowden.
Πηγή: skai.gr