Κλείσιμο

BBC: Αντάρτες του ΙΚ (ίσως) φτάνουν στην Ευρώπη μέσω οδών λαθρομετανάστευσης

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατορθώνουν να φτάσουν στην Ευρώπη ακολουθώντας τα κανάλια λαθρομετανάστευσης της Μεσογείου, δήλωσε στο BBC σύμβουλος της κυβέρνησης της Λιβύης.

Ο Αμπντούλ Μπασίτ Χαρούν σημείωσε πως οι συμμορίες διακινητών κρύβουν τους τζιχαντιστές στα πλοιάρια με τα οποία μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την Ευρώπη. Υποστήριξε πως το ΙΚ επιτρέπει στους διακινητές να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, αλλά απαιτεί ως αντάλλαγμα το 50% των εσόδων τους.

Απέδωσε τις πληροφορίες του σε συζητήσεις που είχε με διακινητές που εδρεύουν σε διάφορες παραλιακές περιοχές της βορείου Αφρικής, οι οποίες ελέγχονται από ισλαμιστές.

Το BBC σημειώνει πάντως ότι αυτού του είδους οι ισχυρισμοί είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθούν. Επισημαίνει δε πως χώρες που έχουν απευθύνει παραπλήσιες προειδοποιήσεις στο παρελθόν, όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος, έχουν άμεσο συμφέρον να τονώσουν τη διεθνή αντίδραση στην κρίση τη Λιβύης.

Παρόμοια συμφέροντα έχει και η ίδια η λιβυκή κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει όπλα και πυρομαχικά από τη διεθνή κοινότητα, ώστε να αντιμετωπίσει την ισλαμική αντι-κυβέρνηση που έχει καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες εκτιμάται πως έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2015, σε μια προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη. Ο αριθμός των αφίξεων μέσω Μεσογείου το 2014 άγγιξε τις 220.000 το 2014.
Πηγή: skai.gr