Κλείσιμο

Πλήθος συμφωνιών αξίας $22 δισ. υπέγραψαν Κίνα και Ινδία

Είκοσι-έξι εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες συνολικής αξίας άνω των 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψαν στη Σαγκάη Ινδία και Κίνα, παρουσία του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Οι συμφωνίες αφορούν σειρά οικονομικών κλάδων και δραστηριοτήτων, όπως την αξιοποίηση πηγών ανανεώσιμης ενέργειας, λιμάνια, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την κατασκευή βιομηχανικών πάρκων.

Οι συμφωνίες των $22 δισ. υπογράφηκαν μόλις μια ημέρα μετά την υπογραφή ακόμα 22 συμφωνιών μεταξύ των δυο αναδυόμενων γιγάντων της Ασίας, αξίας περαιτέρω 10 δισ. δολαρίων.

«Ας εργαστούμε μαζί προς το κοινό μας συμφέρον. Η Ινδία είναι έτοιμη για επιχειρηματικές δραστηριότητες», δήλωσε ο κ. Μόντι, ο οποίος ολοκλήρωσε 3ήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

Κατά την διάρκεια της αντίστοιχης περσινής επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Ζινπίνγκ στην Ινδία, το Πεκίνο είχε ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 20 δισεκ. δολαρίων σε περίοδο πέντε ετών, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν η δημιουργία δυο βιομηχανικών πάρκων.

Έκτοτε, η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι αργή, εν μέρει λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κ. Μόντι στο να λάβει πολιτική έγκριση για νόμους που να διευκολύνουν την απόκτηση γης.

Πέραν της οικονομικής-εμπορικής διάστασης, το ταξίδι Μόντι είχε ως στόχο τη διευθέτηση των συνοριακών διαφορών μεταξύ των δυο δυνάμεων.

Την Παρασκευή, ο κ. Μόντι και ο κινέζος ομόλογός του Λι Κετσιάνγκ συμφώνησαν να αναζητήσουν μια «δίκαιη λύση» για τις διαφορές τους.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Reuters/Γαλλικό Πρακτορείο